Kész a gyógyszer, ami feleslegessé teheti a székletbeültetéseket

2022. január 20. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeresen abszolválta a fázis III. klinikai teszteket Amerikában az az új gyógyszer, amely nagyban segítheti a Clostridium difficile baktérium által okozott súlyos vastagbélgyulladásban szenvedők életét. Nekik súlyosabb esetben idáig székletátültetéssel próbálták helyreállítani a bélflórájukat, a jövőben azonban bízhatnak a gyógyszeres terápiában.

A Clostridium difficile fertőzést gyakran kórházi fertőzésként kapják el, súlyos hasmenéssel jár, és főleg az idősebb, legyengült embereknek végzetes lehet – Amerikában évente 30 ezren is belehalhatnak a betegség szövődményeibe. A kezelése nem könnyű, a hagyományos antibiotikumokkal szemben több törzse is rezisztens, és hasmenésgátlót sem lehet rá szedni. Sokaknál az egyetlen lehetséges terápia a székletátültetés. Annál, hogy ez nem hangzik túl gusztusosan, komolyabb probléma, hogy csak kolonoszkópiával lehetséges, a kapott bélflórát nehéz standardizálni, ritkán, de fertőzések is átkerülhetnek az idegen széklettel, ráadásul nincs elég átültethető széklet: Amerikában is, ahol a betegség terápiás lehetőségei szélesebbek, sok az üres polc a székletbankokban.

Ezért is előzte meg nagy várakozás a gyógyszerfejlesztést, ami most, a fázis III. kísérletek sikeres teljesítésével, úgy tűnik, sikerre vezetett. A massachusettsi Seres Therapeutics által fejlesztett, az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezése előtt álló SER-109 orvosság emberi székletből izolált baktériumspórákat tartalmaz, a nemkívánatos vírusokat, baktériumokat és növekedési fázisban lévő baktériumokat etanollal pusztítják el – írja a Science.

A vizsgálati eredmények szerint a kísérleti fázisban lévő új orvosság hatékonysága összevethető a kolonoszkópiás székletátültetéssel, de annál jóval biztonságosabb. Nem minden kutató biztos benne, hogy gyógyszeres terápiával teljesen ki lehet majd váltani az átültetést, de több más gyógyszerfejlesztő is dolgozik hasonló projekten. A Seres Therapeutics orvosságát várhatóan még 2022-ben benyújtják jóváhagyásra az amerikai gyógyszerhatósághoz, az FDA-hoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!