A hét képe hétfőn jelent meg, és a felhők alól kikukkantó Vezúv látható rajta

2022. január 15. – 13:37

A hét képe hétfőn jelent meg, és a felhők alól kikukkantó Vezúv látható rajta
Műholdkép a felhőtakarót megtörő Vezúvról – Fotó: OLI / Landsat 8 / NASA Earth Observatory

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA egyik műholdja, a Landsat 8 január másodikán lőtt egy képet Olaszország felett, amit az űrügynökség hétfőn adott ki. A fényképen a Vezúv látható, ahogy áttöri az egybefüggő felhőtakarót. A vulkánt, ami 79-ben elpusztította és konzerválta Pompeiit és Herculaneumot, majd 1944-ben betemette San Sebastianót a kutatók Európa „ketyegő bombájának” tartják.

A képen a vulkán krátere fölött látható egy hegygerinc, ami a Monte Somma maradványa. Ez a Vezúv elődvulkánja, vagyis ami megmaradt az összeomlott kráteréből, aminek a közepén nőtt ki a Vezúv. A térségben több vulkán is található, ami azért alakult így, mert a környéken ütközik az Eurázsiai és az Afrikai litoszféralemez.

A Vezúv egy rétegvulkán, ami azt jelenti, hogy hamuból, vulkáni törmelékből (tefrából) és lávafolyásokból épül fel. Az elmúlt 17 ezer évből nyolc nagyobb kitörésről tudunk, legutóbb 1944-en történt ilyen. Azóta néha földrengés tapasztalható a környékén és gyakran gázok szivárognak a kráterből.

A Vezúv a Föld egyik legveszélyesebb vulkánja, ugyanis a 3 milliós lakosú Nápoly mindössze 12 kilométerre található a hegytől, 800 ezren pedig a lábánál és a vulkán oldalán élnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!