Leonardo DiCaprióról neveztek el egy újonnan felfedezett fát

2022. január 6. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Leonardo DiCaprióról neveztek el egy nemrég nemrég felfedezett fafajtát a Kew Királyi Botanikus Kert kutatói – írja a BBC. Csütörtökön a PeerJ szaklapban jelentették be, hogy az ylang-ylang családba tartozó Uvariopsis dicaprio a színészről kapja a nevét. A dicapriofa az első új növényfaj 2022-ben, aminek nevet adtak a Kew szakemberei.

A fafajta a kameruni Ebo erdőben található, aminek egy részét a kameruni kormány nemrég kivágásra akarta ítélni. Az erdőben él a banen törzs, veszélyeztetett gorilla-, csimpánz- és erdei elefántfajok, valamint a növényvilága is egyedülálló.

A kormány döntése ellen több szakértő is felszólalt, és DiCaprio is elkezdett foglalkozni az üggyel a közösségi oldalain, így a kormány végül visszavonta a tervet – bár még mindig nem nyilvánították nemzeti parkká az erdőt.

Egy dicapriofa az Ebo erdőben – Fotó: Lorna Mackinnon / RBG Kew
Egy dicapriofa az Ebo erdőben – Fotó: Lorna Mackinnon / RBG Kew

A dicapriofa egy alacsony (a begyűjtött példány 4 méter magas), trópusi örökzöld, aminek sárgás virágai a törzséből nőnek ki. Az erdőnek csak egy kis szegletében találtak ilyen fát, ezért jelenleg súlyosan veszélyeztetettnek számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!