Máris megvan 2022 hala: a bodorka nyerte a népszerűségi versenyt

2022. január 1. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

2022 hala a bodorka lett, derült ki a Magyar Haltani Társaság honlapján indított szavazás állásából. Az ugyanott megadott három jelöltre ugyanis december 31-én délig 4155 szavazat érkezett, ez alapján alakult ki a végeredmény.

  • Harmadik helyen a nagyobb folyóvizek márnazónáját és a dévérzóna erősebb sodrású szakaszait jellemző bagolykeszeg végzett, megszerezve a szavazatok 20 százalékát.
  • A védett széles durbincsra, amely csak a Duna, a Dnyeper és Dnyeszter vízrendszerében él, a szavazók 25 százaléka voksolt, így második lett.
  • Az első helyet, 55 százalékos abszolút többséggel, a vizeinkben nagyon elterjedt bodorka szerezte meg.

A bodorka nem nagy termetű, de széles körben elterjedt pontyfélée. Az alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a vörösszárnyú keszeggel. Erre az is okot ad, hogy mindkét faj szemgyűrűje többnyire narancsszínű. A vörösszárnyú keszeg hátúszója azonban sokkal hátrébb kezdődik, mint a hasúszói, ami alapján biztosan megkülönböztethető.

A bodorka táplálékát zömmel kisebb gerinctelen állatok, férgek, alsóbbrendű rákocskák, apróbb puhatestűek alkotják. A nyugodt, vízinövényes élőhelyeket kedveli, így a kisebb-nagyobb csatornákban is gyakori. Kisebb számban a folyók dévérzónájában is előfordul, ott azonban általában kevésbé színes, ezért például a tiszai példányokat a halászok fakó keszeg névvel illették.

A bodorka húsa szálkás, de ízletes – írta a Magyar Haltani Társaság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!