Németország végleg leállítja utolsó hat atomerőművének felét

2021. december 30. – 23:12

Németország végleg leállítja utolsó hat atomerőművének felét
Gundremmingen atomerőműve – Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kerstin Andreae, a BDEW energiaipari szövetség vezetője szerint Németország véglegesen döntött a nukleáris energia kivonásáról, írja az NBC.

Németország végleg megszünteti utolsó hat atomerőművének felét pénteken, ezzel újabb lépést téve az atomenergia felhasználás befejezése felé, a megújuló energiaforrásokra helyezve a hangsúlyt. 35 év után leállítják az E.ON és a RWE által üzemeltetett reaktorokat Brokdorfban, Grohndeben és Gundremmingenben.

Az utolsó három atomerőművet ígéretük szerint 2022 végéig állítják le végleg. Németország a visszafordíthatatlan lépést az éghajlatváltozás, illetve az emelkedő energiaárak elleni harccal indokolja. A BDEW adatai alapján 2021-ben a hat atomerőmű tette ki a németországi villamosenergia-termelés közel 12%-át (míg megújuló energia kb. 41% volt).

Németország elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ra megújuló energiaforrásokból fedezze az energiaigény 80%-át.

A környezetvédők üdvözölték a kormány lépését, azonban jelezték, hogy nem 2022-ben lesz vége Németországban az „atomkorszaknak”, ugyanis urándúsítók továbbra is lesznek. Gundremmingen polgármestere, Tobias Buehler arról beszélt, hogy a munkahelyhiány miatt sem kell aggódnia a helyieknek, az erőmű eddigi alkalmazottai részt fognak venni ugyanis a reaktor leszerelésében is, amely a politikus szerint „minden bizonnyal még egy-két évtizedet vesz majd igénybe.” A bontás várhatóan 2040-re fejeződik be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!