Feketedobozt kap a Föld, hogy rögzítse a bolygó katasztrófáját

2021. december 18. – 11:43

Feketedobozt kap a Föld, hogy rögzítse a bolygó katasztrófáját
A feketedoboz tervezett bunkere – Forrás: earthsblackbox.com

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy a repülőgép szinte megsemmisíthetetlen feketedoboza rögzíti a jármű viselkedésének adatait, úgy monitorozná egy páncélbunkerbe helyezett rendszer a Föld állapotát a Tasmaniai Egyetem kutatóinak elképzelése szerint.

Az Earth's Black Box nevű projekt a Clemenger BBDO nevű kommunikációs céggel és a Glue Society nevű művészcsoporttal együtt jött létre, és az ötletgazdák szerint figyelmeztetés lenne a jelen döntéshozóinak. Ugyanakkor a feketedobozok hagyományos funkcióját is ellátná, vagyis katasztrófa után vissza lehetne fejteni, hogyan történt a baj. „Ha nem változtatunk drasztikusan az életvitelünkön, a klímaváltozás és más emberi beavatkozások miatt összeomlik a civilizációnk” – írja az Earth's Black Box honlapja, hozzátéve, hogy a projekt célja minden végzetes lépés rögzítése az utókor számára.

A feketedoboz lelke egy számítógép, ami folyamatosan gyűjti és rögzíti több forrásból az adatokat. Ez már most is működik, és próbaverzióban követhető is, ahogy gyűlnek az adatok. Az elképzelés szerint az adatok publikusak lesznek a későbbiekben is és online megtekinthetők (már amíg van internet). A gépnek 2022 elején kezdenek építeni egy bunkert, aminek a fala 7,5 centi vastag acéllemezből lesz, és néhány napelem is helyet kap majd rajta, mert a tervek szerint ezek szolgáltatják majd az energiát a gépnek. A bunker Tasmaniában fog épülni, és nagyjából úgy fog kinézni, mint egy busznyi méretű ék, amit félig belevertek a földbe.

A feketedoboz többek között hőmérsékletadatokat és az óceánok vízminőségét rögzíti, de adatokat gyűjt a hadiipari költésekről és az emberiség populációjának növekedéséről is. Emellett a médiából és a közösségi oldalakról is elment fontos híreket, jellemzően a világ vezetőinek megszólalásait klímaügyekben.

Hogy az Earth Black Boxnak mennyi valós haszna lesz a jövőben, vitatott, de művészeti projektként egyedülálló. Az alkotók szerint nem valamiféle pesszimista emlékművet akarnak állítani, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy a katasztrófa, amire a feketedoboz készül, helyes döntésekkel most még elkerülhető vagy legalábbis jelentősen mérsékelhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!