Ericsson: 260-szorosára nőtt mobilok adatforgalma tíz év alatt

2021. december 12. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt – írja az MTI az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmánya alapján.

A jelentés szerint

  • világszerte 180 élő 5G hálózatot állítottak üzembe a mobilszolgáltatók,
  • az előfizetők száma 2021 végére eléri majd a 660 milliót,
  • 2027-re pedig 4,4 milliárd 5G-előfizetés létezhet, ami az összes előfizetés fele.

Az 5G-s okostelefonok már ma is a teljes forgalom 23 százalékát adják, de az 5G-robbanás nemcsak mobilfronton várható, hanem a fix bekötésű vezeték nélküli elérésekből, vagyis a FWA (Fixed Wireless Access) kapcsolatok terén is.

A világ népességének nagyjából a fele nem rendelkezik stabil, megfelelő sebességű internetkapcsolattal, mivel több százmillió – döntően vidéki – háztartáshoz egyáltalán nem ér el a vezetékes infrastruktúra vagy elavult a meglévő hálózat. Ezen segíthet az 5G: a többszörösére bővülő kapacitás révén a modern vezetékes elérésekkel összemérhető vezeték nélküli kapcsolat építhető ki.

Jakab Roland, az Ericsson közép-európai regionális igazgatója szerint 2027-ben 800 millió ember jut majd fix bekötésű vezeték nélküli hálózaton gyors és megbízható internethez. Ez Magyarország egyes régióiban is fontos lehet: az Ericsson megrendelésére készített 2020-as tanulmány szerint a magyar vidék az FWA-kapcsolatok és az 5G-re épülő precíziós mezőgazdaság révén 269 millió euró többletbevételhez juthat a következő években – tette hozzá.

Az 5G terjedésében ma még jelentős regionális különbségek vannak. Északkelet-Ázsiában már most minden negyedik, Észak-Amerikában pedig minden ötödik mobilelőfizetés 5G-s, de csak az Öböl-országokban és Nyugat-Európában csak 9, illetve 6 százalék ez az arány.

Az új generációs hálózat terjedése ugyanakkor gyorsabb a korábbi technológiákénál: míg a 4G-nek közel 6 évre volt szüksége az egymilliárd előfizetés eléréséhez, az 5G-nek két évvel kevesebb is elég lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!