A római kori keresztre feszítések eddigi legjobb tárgyi bizonyítékát találták meg Cambridgeshire-ben

2021. december 8. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Fenstantonban végzett ásatás során egy közel 1900 éves csontvázon egy sarokcsonton keresztül szúrt szöget találtak, írja a The Guardian.

Miután jobban megvizsgálták a leletet, kiderült, hogy a halálakor 25-35 év közötti férfit karjait keresztbe fektetve temették el egy fából készült sírba, valószínűleg egy koporsóba, a római kori Cambridge és Godmanchester között fekvő Fenstantonban, egy újonnan felfedezett római kori település körül található öt temető egyikében.

Forrás: Adam Williams via The Guardian
Forrás: Adam Williams via The Guardian

Maradványait egy bedfordi laboratóriumba szállították, itt egy szöget találtak a sarokcsonton keresztül szúrva, ez a szakértők szerint a legjobb fizikai bizonyíték a római kori keresztre feszítésre.

Hosszas elemzés után megállapították, hogy a keresztre feszítés az egyetlen valószínű magyarázat, és a rendkívüli lelet első részleteiről szerdán számolt be a British Archaeology magazin.

A lelet annál is inkább figyelemre méltó, mert rendkívül szokatlan, hogy egy keresztre feszítés áldozatának holttestét visszaszerezzék, visszahozzák egy településre, és mások mellé temessék el.

A keresztre feszítés és a férfi személyazonossága mögött meghúzódó okokat soha nem fogjuk megtudni, de a rómaiak feltehetően az elítélt rabszolgák, lázadók és az alsóbb osztályok számára tartották fenn ezt a módszert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!