Olaszország 10-10 millió eurós büntetést szabott ki az Apple-re és a Google-re

2021. november 26. – 22:28

Másolás

Vágólapra másolva

10-10 millió euróra büntette az olasz versenyhivatal az Apple-t és a Google-t, mert a döntésük szerint azok nem tájékoztatták kellő mértékben a felhasználókat az adataik árusításáról – írja a TechCrunch. Egy másik vádpont szerint a két techóriás agresszív eszközökkel veszi rá a felhasználókat, hogy azok elfogadják az adataik árusítását.

Mindkét cég fellebbez a döntés ellen, azt állítják, hogy fontos számára a felhasználók adatainak védelme, így a módszereik átláthatóak és eleget tesznek a hatóságok elvárásainak.

A Google elleni fő vád az volt, hogy fontos információkat hagynak ki a tájékoztatásból, amikor valaki új felhasználói fiókot készít vagy használja a szolgálatatást. Ezek olyan információk, amikre az embereknek szüksége lenne ahhoz, hogy el tudják dönteni, hogy beleegyeznek-e az adataik árusításába, vagy sem. Az Apple ellen is hasonló a vád, de a céggel szemben azt is felhozták, hogy az App Store használatánál se adják át ezeket az információkat.

Az ügynökség egy közleményben hozta nyilvánosságra a két ügyben hozott döntést. A Google-lel kapcsolatban megjegyezték, hogy a felhasználói fiók regisztrációjakor előre úgy állítja be, mintha az ember elfogadná az adatainak árusítását – ez sokaknak ismerős lehet a weboldalakon felugró sütibeállításokból, ahol egyesével kell átállítgatni minden opciót, ha nem akarjuk a cookie-kat –, és a későbbiekben nem ad átlátható lehetőséget arra, hogy az ember visszavonja ezt a kierőszakolt beleegyezést. Az Apple-t is hasonló praktikával vádolták meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!