Megszületett a COP26 klímaegyezménye, de nem mindenki elégedett

2021. november 13. – 22:10

Másolás

Vágólapra másolva

Sikerült megállapodást kötnie a COP26 klímacsúcson részvevő 196 országnak arról, hogy hogyan fékezzék a klímaváltozást – írja a BBC.

A glasgow-i klímaegyezmény főbb céljai közé tartozik,

  • hogy csökkentsék a szénhasználatot, miután az az egyik legtöbb üvegházhatású gázt termelő fosszilis tüzelőanyag,
  • hogy gyakrabban felülvizsgálják a károsanyag kibocsátásra vonatkozó szabályozásokat,
  • és hogy több pénz jusson a fejlődő országoknak, azért, hogy ők is könnyebben tudjanak alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz.

Ez a nemzetközi megállapodás az első, ami kifejezetten a szénhasználatot csökkentené, az egyezmény azonban korántsem aratott elsöprő sikert, és nem meglepő, ha egyesek elégedetlenek a középszerűnek vélt megoldások miatt.

A klímaváltozás súlyát nyögő fejlődő országok közül néhányan azt kifogásolták, hogy nem történt elég előrelépés az őket megillető pénzbeli kompenzációk terén. Az erre létrehozott „veszteségek és káresetek” alapban csupán 2 millió dollár van, ami a problémát tekintve nem túl nagy összeg.

Az egyezmény másban sem volt elég bátor, például abban, hogy olyan megszorításokat tartasson be, amikkel 1,5 Celsius-fok alatt lehetne tartani a felmelegedést.

A szén fokozatos megszüntetésére vonatkozó korábbi kötelezettségvállalást például enyhítették, miután India elégedetlenkedni kezdett az egyezmény megfogalmazása miatt. A szövegben ezért most „fokozatos csökkentésről” van szó a szénhasználatot illetően. Több nemzet csalódásának adott hangot India variálása miatt, ám végül elfogadták azt. Alok Sharma, a COP26 elnöke mély sajnálatát fejezte ki az események alakulása miatt.

A megállapodás részeként az országok ígéretet tettek arra, hogy jövőre találkoznak és további szén-dioxid-kibocsátást csökkentő szabályzásokat találnak ki. A cél, hogy a hőmérséklet emelkedése megálljon a 1,5 Celsius-fokos határnál. A tudósok szerint, ha a klíma több mint 1,5 fokkal emelkedik, akkor az súlyos következményekkel jár majd, például több millió ember lesz kitéve szélsőséges hőségnek.

A COP26 megállapodás előtt 2,7 Celsius-fokos melegedésre lehetett számítani, ami katasztrofális – írja a Guardian. A mostani egyezménnyel viszont még mindig 2,4 Celsius-fokos a várható melegedés mértéke, ami szintén mindig súlyos.

Ugyanakkor nem reménytelen a helyzet: ha az egyezményt aláíró tagállamok egy éven belül tényleg felülvizsgálják a szabályzásokat és csökkentik a károsanyag-kibocsátási értékeket, akkor lehet esély a 1,5 fokos határérték tartására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!