Chlamydia tizedeli a koalapopulációt

2021. november 7. – 15:36

Chlamydia tizedeli a koalapopulációt
Egy Eerin nevű koalabébi szoptatás után eukaliptusz-levelet rágcsál egy németországi állatkertben. – Fotó: Roland Weihrauch / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A klímaváltozás pedig csak ront a helyzeten.

Csendes gyilkosként tizedeli a chlamydia Ausztrália koalapopulációját, ez a helyzet már olyan súlyos, hogy a betegség akár ki is pusztíthatja az ország nagy részén az egyébként is veszélyeztett koalákat, írja a CNN.

A chlamydia egy szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés, évente több mint száz millió embert fertőz meg világszerte, nem mindig jár tünetekkel, kezeletlenül pedig akár meddőséget is okozhat. A koaláknál a kezeletlen fertőzés vakságot és fájdalmas cisztákat okozhat az állatok reproduktív szerveiben, ami szintén meddőséghez vagy akár halálhoz is vezethet.

A betegséget antibiotikummal kezelik, ami viszont elpusztíthatja azt az érzékeny bélflórát, ami lehetővé teszi, hogy az állatok fel tudják dolgozni az eukaliptuszlevelekből álló étrendjüket, így a koalák akár a chlamydiából való kigyógyulás után éhen is halhatnak.

Fotó: Roland Weihrauch / DPA / AFP
Fotó: Roland Weihrauch / DPA / AFP

Jelenleg a koalapopuláció mintegy 85%-a fertőzött a vírussal Gunnedah-ban, Új-Dél-Walesben, mondta Mark Krockenberger, a Sydney-i Egyetem állatorvosi patológus professzora. Szakértők szerint egész Ausztráliában hasonló arányban lehetnek fertőzöttek a koalák. A betegség okozta meddőség miatt így hamarosan életképtelenné válik a populáció Krockenberger szerint.

A koalapopulációk fennmaradási esélyeit tovább rontják a súlyosbodó bozóttüzek (például a 2019-es nagy bozóttűz) és az erdőirtás miatt veszélybe kerülnek a még megmaradt élőhelyeik is. Mindez súlyosbítva az éghajlatváltozással „krónikus stresszt” okoz a koalák számára, ami sebezhetővé teszi őket a különböző fertőzésekkel szemben, így tudott elterjedni ilyen mértékben a chlamydia is.

Némi reményt jelenthet, hogy a tudósok már elkezdték tesztelni a chlamydia elleni védőoltást, ami jelentősen csökkentheti a betegség okozta károkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!