Hogy szexelnek a világban? Képviselje Magyarországot egy nemzetközi kutatásban!

2021. október 30. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar kutatók kezdeményezésére International Sex Survey néven nagyszabású, nemzetközi együttműködésben létrejött tudományos kutatás indul, amelynek célja a szexuális viselkedés, preferenciák, motivációk, és más, a szexuális élettel kapcsolatos témák vizsgálata. A kutatás Dr. Bőthe Beáta (Montréali Egyetem Pszichológiai Tanszék) vezetésével és az ELTE Pszichológiai intézetének munkatársaival, Dr. Demetrovics Zsolt, Koós Mónika és Nagy Léna, együttműködésével valósul meg. A szinte nulla anyagi támogatással indult kutatás magyarországi médiatámogatója a Telex.

A résztvevő magyar pszichológusok szerint meglepő módon eddig viszonylag kevés nemzetközi adatunk van a témáról. A szexkutatást a közelmúltban – jogosan – érte az a kritika, hogy túlságosan WEIRD. A mozaikszó a kutatások célcsoportjára utal, az angol Western, Educated, Industrialised, Rich és Democratic szavakból áll. Azaz a szexualitással kapcsolatos kutatások többsége Nyugati, Tanult, Iparosodott, Gazdag és Demokratikus környezetből származó résztvevőkre fókuszált, így az eredmények kevésbé voltak kiterjeszthetők a világ egészére. Ha ezeken túl kisebb országokban vagy kisebbségi csoportokkal végeztek is kutatást, a módszerek és mérőeszközök nagy minőségbeli szórása miatt az eredmények kevésbé voltak összehasonlíthatók.

A kutatásban résztvevő országok – Forrás: internationalsexsurvey.org
A kutatásban résztvevő országok – Forrás: internationalsexsurvey.org

Fontos tehát, hogy ugyanazt a kérdőívet vegyék fel több országból származó részvevőkkel, és ez az International Sex Survey fő célja. A nemzetközi kutatásban összesen 45 ország 24 különböző nyelven vesz részt, köztük olyanok is, ahol kulturális akadályokba ütközhet az ilyen érzékeny témák feszegetése, így különösen rendhagyó és innovatív a projekt.

A kutatás adatfelvétele egy online és névtelenül kitölthető kérdőívvel történik.

Alapos és mindenre kiterjedő felmérésről van szó, ami a szexszel kapcsolatos alapkérdésekre éppúgy rákérdez, mint a szokatlan szexuális igényekre, a pornófogyasztási szokásokra vagy a nemi úton terjedő fertőzésekre. A kérdőívet 18 éven felüliek tölthetik ki, körülbelül 25-30 perc alatt lehet figyelmesen haladva a végére érni. Akit érdekel, ide kattintva rögtön bele is vághat, mindenkit bátorítunk a kitöltésre, mert sok adatból lehet érdemi eredményt kinyerni. Ezekről az eredményektől természetesen a Telexen beszámolunk majd.

Aki részt vesz a felmérésben, nemcsak a tudományos előrejutást segítheti, de nemzetközi, nonprofit szervezeteket is. Minden kitöltő után a projekt 50 amerikai centtel támogat egy, a kitöltő által választott, szexualitással és szexuális jólléttel foglalkozó szervezetet (például a World Association for Sexual Health-et).

A kutatásról, a kutatókról és a résztvevő országokról részletesebben is lehet tájékozódni a projekt honlapján és Facebook-oldalán, Twitter- vagy Instagram-profilján.

(Címlapfotó: Getty Images)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!