Karikó Katalin kapja idén a Bolyai-díjat

2021. október 1. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Karikó Katalin kutatóbiológus kapja idén a magyar tudományos élet legrangosabb elismerését, a Bolyai-díjat – jelentette be pénteken a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriuma és alapítói.

„Karikó Katalin kutatóbiológus úttörő szerepet játszott a Covid-19 elleni mRNS-alapú vakcina kifejlesztésében, eredményeit világszerte figyelemmel kíséri az akadémikus közeg és a közélet egyaránt” – mondta Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

A Bolyai-díjat 1998-ban alapították, és kétévente adják át. Az elismerést azok a magyar állampolgárságú vagy magyar származású személyek kaphatják meg, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket érnek el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

A 100 ezer euró pénzjutalommal járó elismerésről egy tizenöt tagú, független díjbizottság dönt, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök, további tizennégy tagjának felét a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, másik felét pedig a Bolyai Díj Alapítvány alapítói delegálják.

Az első Bolyai-díjat 2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, Freund Tamás neurobiológus kapta, a legutóbbi díjazott pedig Barabási-Albert László hálózatkutató volt 2019-ben.

A díjátadó ünnepséget későbbi időpontban rendezik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!