Pár hétig nem kommunikál marsjáróival a NASA a bolygók együttállása miatt

2021. szeptember 29. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Október közepéig szüneteltetni fogja a kommunikációt a vörös bolygón lévő marsjáróival a NASA a bolygók együttállása miatt, amikor a Nap a Föld és a Mars között tartózkodik, írja az MTI a NASA közleménye alapján.

A mérnökök nem fognak utasításokat küldeni, a missziók viszont folytatják az adatgyűjtést a Marson. A bolygók együttállása kétévente következik be, ekkor a Napból kilövellt gázok zavarhatják a rádiójeleket, amikor a mérnökök megpróbálnak kommunikálni a marsjárókkal. Ez elronthatja az utasításokat és az űreszközök „váratlan magatartásához” vezethet.

Roy Gladden, az intézet marsi jelfogóhálózatának igazgatója kifejtette, a missziók mindegyike kapott „házi feladatot” a tudósoktól. A Perseverance és a Curiosity marsjárók jegyezni fogják egyebek között az időjárási és sugárzási adatokat, a kicsiny Ingenuity helikopter pedig jelenlegi landolási helyén marad. Az InSight marsszonda használni fogja a marsrengéseket érzékelő szeizmométerét.

A NASA Mars körül keringő szondái, az Odyssey, a Mars Reconnaissance Orbiter és a MAVEN fognak továbbítani bizonyos adatokat a földi irányítóközpontba, miközben folytatják saját kutatásaikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!