A-vitaminos orrcseppel próbálják helyreállítani a koronavírus miatt elvesztett szaglást

2021. szeptember 29. – 11:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brit kutatók szerint az A-vitaminos orrcseppek segíthetnek egyes koronavírusban megfertőződött betegek szaglásvesztésének vagy megváltozott szaglásérzékelésének helyreállításában, írja a BBC.

A Kelet-Angliai Egyetem 12 hetes kísérletbe fogott, aminek során az önkéntesen jelentkezett páciensek közül csak néhányan kapják meg a kezelést, de az összes résztvevővel erős szagokat szagoltatnak, köztük záptojást és rózsát. Ezután megvizsgálják, hogy a vitamin helyreállította-e a sérült szaglóutakat, szaglóidegeket.

A szaglás elvesztése vagy megváltozása a Covid-fertőzés egyik gyakori tünete, bár sok más vírus, például az influenza is okozhat hasonlót. A legtöbben néhány héten belül visszanyerik normális szaglásukat, de akad, aki nem.

Az érintettek arról számoltak be, hogy például

  • a húsnak olyan íze lett, mint a benzinnek,
  • a csapvíznek borzalmas mocsár-, csatornaszaga lett,
  • a koriandernek dezodorszaga lett,
  • a tojás pedig úgy bűzlik, mint az égett gumi.

A kísérletet vezető kutató, Carl Philpott professzor vezetésével most azt szeretnék kideríteni, hogy az A-vitaminos orrcseppekkel kezelt betegek agyában növekszik-e a sérült szaglópályák mérete és aktivitása. Ezért megvizsgálják annak az orr feletti területnek, ahol a szaglóidegek egyesülnek és az agyhoz kapcsolódnak, azaz a szaglógumónak a méretváltozását, továbbá az agy azon területeinek aktivitását is, amelyek a szagok felismeréséhez kapcsolódnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!