Feltámasztanák a gyapjas mamutot, hogy megmentsék a tundrát

2021. szeptember 14. – 11:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

15 millió dollárt, vagyis átszámítva 4,4 milliárd forintot gyűjtött össze a genetikával foglalkozó Colossal nevű vállalat, hogy gyapjas mamut-elefánt hibrideket hozzanak létre, és benépesítsék velük a sarkvidéki tundrát. A cég alapítói között van Ben Lamm, az informatikában utazó vállalkozó és George Church, a génszerkesztésben úttörő szerepet játszó Harvard Medical School professzora.

A kutatók célja, hogy hidegtűrő elefántokat alkossanak, amelyek úgy néznek ki és úgyis viselkednek, mint a több ezer éve kihalt gyapjas mamutok. Ehhez a kihalófélben lévő ázsiai elefánt génállományát akarják úgy módosítani, hogy a laboratóriumi körülmények között létrehozott embriók már a mamutok DNS-ét is hordozzák. A bundanövesztésért felelős gént a jó állapotban fennmaradt mamut tetemekből nyernék ki. A tervek szerint hat éven belül születnének meg az első életképes, már jelentős bundával megáldott példányok.

A kutatók reményei szerint az elefánt-mamut hibridek segítségével visszaállíthatják a sarkvidéki tundra eredeti állapotát, ellensúlyozva a klímaváltozás káros hatásait, ezért egész csordákat képzeltek el. Nem minden kutató ilyen optimista, egyesek szerint ehhez több százezer példányra lenne szükség, akkora területről van szó, arról nem beszélve, hogy évtizedekbe telne, mire teljesen kifejlődnének a borjak. (via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!