Több mint húsz év után újra beköszönt egy rozmár Németországba

2021. szeptember 9. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint húsz év után ismét feltűnt egy rozmár a németországi Watt-tengerben: Baltrum szigetének nyugati részén, egy töltésen pihent a nőstény állat – írja az MTI.

A rozmár vélhetően több ezer kilométert utazott odáig, mivel populációi az Északi-sark körül élnek. „A rozmárok nagy utakat képesek megtenni és az északi-sarkvidéki élőhelyükön belül is nagyon mobilak” – kommentálta a jelenséget Ursula Siebert, a Hannoveri Állatorvosi Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó szakértője. Legutóbb 1998-ban láttak egy rozmárt az Északi-tenger déli részén, Juist és Sylt szigetén. „Ezek általában kalandvágyó fiatal állatok, amelyek maradnak is egy ideig, ha jól érzik magukat ezeken a helyeken” – mondta a kutató.

Sajnos a német rozmárról nincs fotó, ő a Walesnél észlelt Wally – Kép: Huw Fairclough/Getty Images)
Sajnos a német rozmárról nincs fotó, ő a Walesnél észlelt Wally – Kép: Huw Fairclough/Getty Images)

Bár kopások látszottak az elülső uszonyain, a rozmár egyébként egészségesnek tűnik. Még egy horgászt is megközelített kíváncsian. A rozmár végül a dagály érkezésével elhagyta a szigetet.
Néhány hónapja az Atlanti-óceán partján tűnt fel egy rozmár. A Wally névre keresztelt hímet Walesben és Írországban is látták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!