Lecsavarja a politikát a Facebook

2021. augusztus 31. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Megint csavar egyet az algoritmuson Zuckerberg, befolyásolva, hogy mi kerül pár százmillió ember szeme elé a Facebookos hírfolyamban: kevesebb politika (nem először), és átsúlyozott felhasználói feedbackek. A közösségi média depolitizálásának biztos sokan örülnek, mások a szép új világ új verzióját láthatják benne, a hagyományos média pedig megint aggódhat, hogy ez hogy fogja érinteni a kattintásokat.

Pozitív felhasználói visszajelzések érkeztek a politikai híreket hátrébb soroló korábbi Facebook-kísérletre, ezért most újabb országokban finomhangolják a newsfeedet meghatározó, a posztok között szelektáló algoritmust értesült a Facebook háza tájáról az Axios. Az általában jól értesültnek számító lap úgy tudja, hogy egyelőre néhány országban találkoznak majd kevesebb politikával a és politikussal a fészbukosok, az Axios Svédországot, Spanyolországot, Írországot és Costa Ricát nevesíti ezek közül.

Februárban már ugyanezt megtette a Facebook néhány nagyobb országban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indonéziában és Kanadában is. Állításuk szerint erre összességében pozitív visszajelzéseket kaptak, ezért terjesztik ki most ezt a megoldást.

A Facebook azon is változtat, hogy milyen súllyal veszi figyelembe az algoritmusuk a felhasználói interakciókat. A várható megosztások és kommentek kevésbé fognak számítani abban, hogy milyen posztok kerülnek be valakinek a hírfolyamába, míg más felhasználói feedbackek, mint például a kérdőíves válaszhajlandóság, fontosabbak lesznek.

A Facebook saját állítása szerint a hírfolyamban megjelenő tartalom 6 százalékát teszik ki jelenleg a politikai jellegű posztok. Sok felhasználó ezt túl soknak és túl személytelennek tartja, és a megosztó tartalmak miatti viták mennyisége is sokakat zavar. A Facebookot más közösségi médiumokhoz hasonlóan közben sok kritika érte amiatt, hogy teret ad a manipulatív hazugságoknak és politikai fake newsnak, de azért is, hogy önkényesen vagy elfogult módon próbálja írtani ezeket. Mivel mindenki számára elfogadható módon idáig egyik módszerrel sem sikerült kezelniük a problémát, adódik, hogy nekik is kényelmesebb, ha kevesebb megosztó politikát engednek a felületre – mivel azonban a Facebook sokaknak az első számú tájékozódási forrásuk, a hírfolyam depolitizálása a közélet válságtünetének is látható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől