Először készült olyan felvétel, amelyen egy növényevő óriásteknős elejt és megeszik egy madarat

2021. augusztus 24. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Guardian közzétett egy videófelvételt, melyen az látszik, hogy egy Seychelle-szigeteki óriásteknős, amelyről korábban azt hitték, hogy szigorúan növényevő, üldözőbe vesz, elejt, majd megeszik egy madárfiókát. Kutatók szerint ez az első dokumentált példa arra, hogy a faj szándékosan vadászik a vadonban.

A Fregate-szigeten, 2020 júliusában készült videón látható, amint egy nőstény óriásteknős lassan becserkész egy fiatal barna noddit (az Atlanti-óceán, a Csendes-óceán és az Indiai-óceán trópusi és szubtrópusi szigetein fészkelő noddik a csérfélék családjába tartoznak), rá-rácsap, míg végül sikerül a madár fejét az állkapcsai közé kapnia.

Figyelem, az alábbi videó felkavaró lehet!

A Seychelles-szigeteki óriásteknős az Aldabrachelys gigantea fajhoz tartozik, és az „általános nézet szerint szigorúan növényevő” – olvasható a Current Biology című szaklapban. Justin Gerlach, a Cambridge-i Egyetem Állattani Múzeumának tudósa, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy ez a viselkedés tökéletesen váratlan volt, vadon élő óriásteknősöktől még sose láttak ilyet.

Korábban úgy vélték, hogy minden teknős növényevő, noha nagy ritkán megfigyelhető, hogy állattetemet, csontot vagy csigaházat esznek a kalciumtartalmuk miatt. Élő állatra vadászó teknőst azonban eddig sosem sikerült megfigyelni.

A kutatók úgy vélik, hogy ezt az új vadászati viselkedést a Seychelle-szigeteki Fregate-szigeten fészkelő noddikolónia és a rezidens óriásteknős-populáció szokatlan kombinációja okozta. Élőhelyeik nagyszabású helyreállítása után a tengeri madarak visszaköltöztek a szigetre, amelyen most mintegy 265 ezer barna noddi él.

A legtöbb helyen a potenciális zsákmányállatok túl gyorsak vagy mozgékonyak ahhoz, hogy az óriásteknősök elkapják őket. A tudósok szerint azonban az a mód, ahogyan a Seychelle-szigeteki óriásteknős megközelítette a fatörzsön lévő fiókát, arra utal, hogy az ilyen típusú interakció gyakran előfordul.

Gerlach szerint a Fregate-szigeten napjainkban a fán fészkelő barna noddik és az óriásteknősök szokatlan együttélése figyelhető meg. Kiemelte, hogy amikor az élőhelyek ökoszisztémáját helyreállítják, a fajok között teljesen váratlan interakciók tűnhetnek fel, amelyek talán gyakoriak voltak a múltban, de a kutatók sosem találkoztak velük korábban.

A kutató szerint a videó bizonyíték lehet egy „olyan teknőspopulációra, amely egy újfajta, evolúciós következményekkel járó viselkedésmódot fejleszt ki”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!