Emberemlékezet óta először esett hó helyett eső a grönlandi jégmező legmagasabb pontján

2021. augusztus 19. – 22:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap eső esett Grönland jégmezejének legmagasabb pontján, a tengerszint felett bő 3000 méteres magasságban, ami a legelső feljegyzett alkalom, hogy nem hó esik csapadék gyanánt az örökké fagyos területen – írta meg a CNN. Hétvégén kevesebb mint egy évtizeden belül már harmadszorra emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet. A meleg levegő miatt extrém mennyiségű eső hullott a jégtakaróra.

A hó és jég mennyiségéről 1950 óta vezetnek nyilvántartást, az adatok szerint pedig ez volt a valaha volt legtöbb eső, ami Grönlandon leesett. Emellett vasárnap hétszer annyi jég olvadt el, mint máskor az évnek ugyanebben az időszakában.

Ted Scambos, a nyilvántartást vezető központ vezető kutatója szerint nem csupán egy-két melegebb évtizedről van szó, szerinte példátlan, ami Grönlandon történik.

„Évezredek óta nem látott határokat lépünk át, és őszintén szólva ez nem fog változni, hacsak nem változtatunk azon, amit a légkörrel teszünk”

– mondta Scambos.

Nemcsak ő aggódik, hanem Jennifer Mercer, a Nemzeti Tudományos Alapítvány Sarkvidéki Hivatalának programjáért felelős tisztviselője is. Mercer szerint az eső tartós hatással lesz a hótakaróra, és olyan kérget hagy maga után, amely több energiát nyel majd el a napból, amíg el nem temeti a hó. A kéreg miatt ráadásul nem fog tudni elszivárogni az olvadt jég vize, ami végül a felszínen marad, és további problémákat okoz majd.

Júliusban az elmúlt évtized egyik legnagyobb volumenű olvadása ment végbe a grönlandi jégtakarón. Több mint 8,5 milliárd tonna felszíni jégtömeg olvadt el egyetlen nap alatt, amiből egész Floridát el lehetne árasztani 5 centiméternyi vízzel. A Potsdam Klímakutató Intézet szerint hamarosan megállíthatatlanná válik Grönland jegének olvadása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!