A rossz talajminőség miatt lehetett sikertelen a Perseverance marsjáró első mintagyűjtési kísérlete

2021. augusztus 12. – 18:31

frissítve

A rossz talajminőség miatt lehetett sikertelen a Perseverance marsjáró első mintagyűjtési kísérlete
A NASA egyik rajza a Perseverance marsjáróról – Kép: Mark Garlick / Science Photo Library / MGA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szokatlanul puha, porszerű talaj miatt nem sikerült a Perseverance mintavétele a Marson a NASA szerint – írja az MTI. A sikertelen mintavételről ebben a cikkben írtunk.

A marsjáró fúrója megfelelő, közel 8 centiméteres mélységig fúrt le augusztus 5-én, a furatról készült felvételek is megfelelő állapotot mutattak, a gyűjtőcső mégis üres maradt.

Azóta a mérnökök megállapították, hogy a kőzet nem volt elég erős ahhoz, hogy a marsjáró szilárd mintát gyűjthessen belőle: az apró, poros töredékek eleve a furatban maradtak vagy kihullottak begyűjtéskor. Ezért a marsjáró továbbáll a következő helyszínre, ahova a következő hónap elején fog megérkezni.

Louise Jandura, a Perseverance mintagyűjtő projektjének vezető mérnöke azt mondta, hogy a marsjáró és minihelikoptere, az Ingenuity felvételei szerint azon a helyen sokkal megfelelőbb lehet az üledékes kőzet a mintagyűjtésre.

„A hardver az utassításnak megfelelően működött, de a kőzet ez alkalommal nem volt együttműködő. Ez újra emlékeztet minket a kutatás természetére. Sohasem garantált az eredmény, mindegy, milyen alaposan vagyunk felkészülve”

– fogalmazott Jandura.

A NASA 35 mintát akar gyűjteni, melyek későbbi küldetések segítségével jutnak majd le a Földre a következő évtizedben.

Az Ingenuity mindeközben a terveknek megfelelően teljesít. Végrehajtotta tizenegyedik tesztrepülését is, ami során már több mint két percet töltött a levegőben, és légi megfigyeléseket végzett a Jezero-kráteren, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

A városi terepjáró méretű Perseverance is ennek területén szállt le februárban, az eseményről ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!