Mészáros Lőrinc vagyonának huszonegyszereséért kelt el egy magyar felmenőkkel bíró ausztrál milliárdos pénzügyi techcége

2021. augusztus 3. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

29 milliárd dollárt, vagyis kb. 8700 milliárd forintot fizet a San Franciscó-i Square amerikai pénzügyi szolgáltató és digitális fizetési vállalat az Afterpay pénzügyi techcégért, az üzlet 2022 tavaszán zárul le teljesen – közölte a CNN. Az Afterpay olyan pénzügyi megoldásokat tesz lehetővé, mint a „vedd meg most, fizess később”, aminek lényege, hogy a felhasználó kártyájának gyors csekkolása után kvázi meghitelezi az adott terméket, és azt a következő hat hétben négy egyenlő részletben kell kifizetni. Az Afterpaynek applikációja is van, a módszert pedig már az egészen kis üzletek számára is elérhetővé szeretné tenni a Twitter társalapítójához, a Jack Dorsey-hoz kötődő Square.

Ha a kedves olvasó mostanra már teljesen elveszett volna a infóerdőben, jöjjenek az érdekesebb részletek:

  • a 29 milliárd dollár annyi, mint Mészáros Lőrinc becsült vagyona (407 milliárd forint) huszonegyszer;
  • A Business Insider 2020-as cikke szerint még a Microsoft sem fizetett ennyit a LinkedInért, az csak 26,2 milliárd dollár volt 2016-ban; a Facebook pedig ehhez képest nyúlfarknyit, alig 1 milliárd dollárt fizetett 2012-ben az Instagramért;
  • az előbbi, 2020-as felvásárlási listát a Dell EMC-beszerzése vezeti, az 2015-ben 67 milliárd dollárért kelt el;
  • ugyanebben a listában most az ötödik helyet foglalná el a Square vásárlása;
  • Az Afterpayt a magyar felmenőkkel rendelkező ausztrál milliárdos, Nick Molnar, illetve korábbi szomszédja, Anthony Eisen alapították 2014-ben, akkor Molnar még csak 24 éves volt.
  • Molnar apja állítólag részmunkaidős Uber-sofőr, ha meg mégsem, akkor ez egy jó PR-fogás, mindenesetre az biztos, hogy zsidó család az övék – legalábbis ez derül ki a zsidóság történetét őrző centropa.org adataiból.
  • Az ott online elérhető családfájuk és az adatok alapján Nick Molnar nagyapja, Thomas Molnar 1931-ben született Budapesten Molnár Tamásként. A II. világháború alatt Budapesten (egy ház pincéjében, az Erzsébet királyné útján) bujkált a nácik elől. 1949-ben disszidált Ausztráliába. Sydney-ben élt 1949-től, később Woodburnbe költözött. Fia, Ron óra- és ékszerboltot üzemeltetett, az összes unokája zsidó iskolába járt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!