Földönkívüli technológiákat és tárgyakat keres majd a bolygó körül egy újonnan induló űrprojekt

2021. július 29. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemrég indított űrprojekt, a Galileo vizsgálni fogja az idegen technológiák jelenlétét a bolygó körül. A projekt vezetője és a Harvard csillagásza, Avi Loeb szerint ugyanis az 'Oumuamua (az első olyan üstökös, mely csillagközi térből érkezett a Naprendszerbe) egy földönkívüli szonda lehet.

Az új projekt a földönkívüli jelenlét bizonyítékait célozza, azok feltárását úgy, hogy idegen technológiákat azonosít be a Naprendszerben, illetve akár a Földön, írja a Gizmodo. A többi, hasonlóan földönkívüliekre célzó projekttel szemben a Galileo nem idegen rádiójeleket vagy kódolt üzeneteket keres, hanem a közelben található fizikai tárgyakat keres és vizsgál majd.

Az Oumuamua illusztrációja – Fotó: M. Kornmesser / European Southern Observatory / AFP
Az Oumuamua illusztrációja – Fotó: M. Kornmesser / European Southern Observatory / AFP

Loeb kifejtette, hogy az Oumuamua kapcsán azért gyanakodik idegen technológiára, mert a 2017-ben elhaladó üstökös látszólag a gravitáció segítsége nélkül gyorsult. A Galileo tervezett tevékenységei között szerepel az Oumuamua-szerű objektumok vizsgálata és a Föld körül keringő idegen műholdak keresése. A mesterséges intelligenciát arra használják majd, hogy megkülönböztessék a természet, illetve az ember alkotta dolgokat minden mástól.

A projekt már 1,7 millió dollárnyi adományt kapott a működésre. Ha a Galileo idegen technológiákat nem is észlel majd, mindenképp hasznos tudományos adatokat gyűjt majd, melyeket fel lehet később használni például a csillagközi üstökösök tanulmányozására, új légköri jelenségek feltárására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!