Drámaian gyakori áradásokra kell készülni az USA partvidékein a következő évtizedtől

2021. július 14. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok part menti területein arra kell készülni, hogy egy évtized múlva drámaian meg fognak sokasodni a dagály miatti árvizek a NASA előrejelzése szerint – írja a CNN.

A gyors növekedés a 2030-as évek közepén kezdődik majd, amikor a holdciklus felerősíti a klímaválság okozta emelkedő tengerszintet – állapította meg egy új tanulmány, amelyet a NASA tengerszintváltozással foglalkozó tudományos csoportjának tagjai készítettek a Hawaii Egyetemen. A legészakibb (például az Alaszkához tartozó) partvonalaknak valamivel több idejük lehet, mivel ott a hosszú távú geológiai folyamatok miatt ezek a szárazföldi területek emelkednek.

Dagályos árvízről akkor beszélnek, amikor a dagály miatti áradás akkora, hogy a víz beépített, lakott területeken is gondot okoz, például utakat is eláraszt, amelyeket ezért le kell zárni. A hivatalos adatok szerint 2019-ben 600 esetben figyeltek meg dagályos árvizet.

Dagályos árvíz 2016. január 24-én North Wildwoodban, New Jersey-ben – Fotó: Andrew Renneisen/Getty Images/AFP
Dagályos árvíz 2016. január 24-én North Wildwoodban, New Jersey-ben – Fotó: Andrew Renneisen/Getty Images/AFP

Az USA űrügynökségének előrejelzése szerint ugyanakkor a következő évtizedben egyes városokban akár naponta-kétnaponta is előfordulhatnak. Sőt, a Hold, a Nap és a Föld helyzetétől függően lehetnek olyan több hónapos időszakok is, amikor a dagályos árvizek egymást érik.

A NASA közleménye szerint ez a friss, Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány az első, amely figyelembe veszi az áradások összes ismert óceáni és csillagászati okát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!