Pert vesztett a Twitter, példátlan betekintést kell adnia a gyűlöletbeszéd elleni lépéseibe

2021. július 6. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

Egy francia bíróság ítélete szerint a Twitter köteles a céget beperlő aktivistáknak teljes körű betekintést biztosítani a gyűlöletbeszéd elleni eddigi lépéseibe – írja az AFP. Az ítélet új fejezetet nyithat abban az évek óta húzódó jogi és kommunikációs csatában, amely a közösségimédia-cégek szerepét és felelősségét firtatja az online közbeszéd minőségének áldatlan állapotában.

A Twittert még tavaly perelte be hat diszkriminációellenes szervezet, mert megítélésük szerint az amerikai cég hosszú ideje kudarcot vall a felületein megjelenő gyűlöletkeltő tartalmak elleni fellépésben. Az ügyben eljáró francia bíróság kedden elrendelte, hogy a cég „minden olyan adminisztratív, szerződéses, technikai vagy üzleti dokumentumot” adjon át a felpereseknek, amely a homofób, rasszista, szexista és más gyűlöletkeltő tartalmak elleni, 2020 májusa óta hozott intézkedései hátterében áll. Minderre két hónapja van a cégnek. Az ítélet nemcsak Franciaországra érvényes, hanem a cég globális működését érinti.

„A Twitternek végre felelősséget kell vállalnia, fel kell hagynia a kétértelműséggel, és az etikai megfontolásokat a profit és a nemzetközi terjeszkedés elé kell helyeznie”

– kommentálta a döntést a hat felperes szervezet egyike, a Francia Zsidó Diákok Szövetsége (UEJF).

Arról, hogy a közösségi oldalak hogyan egyensúlyoznak – inkább kevesebb, mint több sikerrel – a szólásszabadság védelme és a moderátori felelősség vállalása között, Török Bernát alkotmányjogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő Információs Társadalom Kutatóintézet vezetője írt részletesen a Telexre, miután januárban a Twitter és a Facebook is kitiltotta a felületeiről Donald Trump volt amerikai elnököt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!