Műanyagot lebontó mikroorganizmust találtak a tehenek gyomrában

2021. július 2. – 16:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan mikroorganizmusokat találtak tehenek gyomrában Ausztriában, ami képes lebontani a műanyagot – írja a Sky News. A tehenek legeléskor egy kutin nevű anyagot is bevisznek a szervezetükbe, ami tulajdonképpen egy természetes poliészter, amivel növények a sejtfalukat védik.

Olyan baktériumok élnek a tehenek gyomrában, amik segítenek feldolgozni ezt az anyagot. Kutatók a Frontiers in Bioengineering and Biotechnology című folyóiratban megjelent tanulmányukban most arra jutottak, hogy az enzimek, amiket ezek a baktériumok termelnek, akár a szintetikus poliészterekben található kötéseket is képes lebontani.

Arra jutottak, hogy az enzim képes lebontani például egy PET-palackot, de a kérdés az, hogy vajon ipari mértékben, esetleg másféle műanyagok ellen is be lehet-e vetni ezeket a baktériumokat.

Ehhez arra lenne szükség, hogy úgy módosítsák ezeket a mikroorganizmusokat, hogy anélkül termeljék a szükséges enzimeket, hogy egy tehén gyomrából kelljen begyűjteni őket. A kutatók már elő is álltak egy futószalaggal, amivel szintetikus textilekre szabadítják rá a különböző enzimeket, így a textil hiába tartalmaz többféle műanyagot, a végén mindenképp lebomlik.

Nagyjából 25,8 millió tonna műanyagszemetet halmoztunk fel, aminek nagyjából 15 százaléka poliészter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!