Több száz teknős, delfinek és bálnák pusztultak el Srí Lanka közelében elsüllyedt teherhajó miatt

2021. július 2. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Elpusztult teknősöket, delfineket és bálnákat mosott a partra a víz Srí Lankán, miután júniusban kigyulladt egy vegyianyagokat szállító teherhajó és elsüllyedt a tengerpart közelében. Szakértők szerint a hajóról származó vegyik anyagok 176 teknőst, 20 delfint és négy bálnát öltek meg, az ország történetének legsúlyosabb ember által okozott katasztrófájának nevezték az esetet.

A Szingapúrban regisztrált X-Press Pearl nevű hajó több mint 1400 konténert szállított, ezekben több tonna gázolajat, salétromsavat egyéb vegyi anyagokat tároltak. Május 20-án ütött ki a tűz a hajó, a tűzoltók sokáig küzdöttek, hogy megfékezzék a lángokat, és megakadályozzák, hogy a hajótest ketté törjön. Nem jártak sikerrel, a hajó június 2-án elsüllyedt, a veszélyes vegyianyagok pedig a tengerbe ömlöttek.

A lángoló teherhajó Srí Lanka közelében – Fotó: SRI LANKA AIR FORCE / AFP
A lángoló teherhajó Srí Lanka közelében – Fotó: SRI LANKA AIR FORCE / AFP

A srí lankai kormány 15 személyt, köztük a hajó orosz kapitányát gyanúsítja a természeti katasztrófa előidézésével, ami 50 ezer ember megélhetését veszélyezteti a környéken. A csütörtöki meghallgatás után július 15-én folytatódik az ügy tárgyalás. A hatóságok szerint a szivárgó salétromsav okozhatta a tüzet. A legénység már napokkal a tűz kitörése előtt tudott a szivárgásról, de a hajó tulajdonosa szerint India és Katar megtagadta tőlük, hogy kiköthessenek. (BBC, The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!