82 éves pilótanővel repülhet Jeff Bezos az űrbe

2021. július 1. – 19:42

Másolás

Vágólapra másolva

Jeff Bezos, az Amazon alapítója csütörtökön Instagram-posztban jelentette be, hogy ki lesz az útitársa júliusi űrutazásán. Bezos űrvállalata, a Blue Origin 20-án indítja útnak a New Shepard űrhajót, ez lesz a cég első emberes űrrepülése. A világ leggazdagabb embere biztos a sikerben, mert a négyfős legénységben ő maga is részt vesz, akárcsak testvére, Mark – írja a Verge. A harmadik utas egy még meg nem nevezett gazdag ember lesz, aki egy aukción 28 millió dolláros licitjével váltott jegyet az exkluzív járatra. A negyedik pedig a most bejelentett útitárs, Wally Funk.

Funk a Mercury 13 program egyik tagja volt, amit egy NASA-nak dolgozó kutató, William Randolph Lovelace indított útjára. Lovelace-nek feltűnt, hogy az amerikai űrprogramból hiányoznak a nők, ezt szerette volna orvosolni. A 13 kiválasztott jelölt ugyanolyan orvosi vizsgálatokon ment át, mint a férfi űrhajósok, és a vizsgálatok egyértelmű eredménye az volt, hogy nők is alkalmasak lennének az űrrepülésre. A NASA azonban ezután leállította a programot, így a Mercury 13 tagjai – köztük Wally Funk – sosem kaptak rendes űrhajós kiképzést és nem jártak az űrben.

Wally Funk így örült a hírnek – Kép: Jeff Bezos Instagram-oldala
Wally Funk így örült a hírnek – Kép: Jeff Bezos Instagram-oldala

Funk díszvendégként vesz részt a New Shepard misszióján, amivel gyakorlatilag révbe ér a Blue Origin űrturizmusprogramja. Az időpont és a név is szimbolikus: július 20. az első holdraszállás napja, az űrhajó pedig az első amerikai asztronauta, Alan Shepard után kapta a nevét. Mivel Wally Funk már 82 éves, a sikeres űrrepüléssel megdöntheti az űrhajózás korrekordját, amit jelenleg John Glenn tart, aki 1998-ban 77 évesen utazott a Discovery űrsikló fedélzetén.

Funk a Mercury 13 vége után nem adta fel az álmát, hogy az űrbe jusson. Amikor a NASA 1976-ben elkezdett női űrhajósokat toborozni, háromszor is jelentkezett, de mindháromszor elutasították. Az első amerikai űrhajósnő, Sally Ride végül 1983-ban jutott el az űrbe – 20 évvel azután, hogy a szovjetek útjára indították az első női űrhajóst, Valentyina Tyereskovát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!