Polimer 50 fontos bankjeggyel tisztelegnek a britek Alan Turing előtt

2021. június 23. – 14:15

frissítve

Polimer 50 fontos bankjeggyel tisztelegnek a britek Alan Turing előtt
A Turing-bankjegy – Fotó: Hollie Adams / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán forgalomba került egy új, polimer alapanyagú brit 50 fontos bankjegy, melyen Alan Turing portréja látható, írja az MTI.

Turing a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozója, hozzá kötődik az úgynevezett Turing-teszt is, mely az 1950-es évekből származik. A nácik titkosító algoritmusát, az Enigmát feltörő Alan Turing koncepciója az volt, hogy egy fal két oldalán egy gép és egy ember beszélget: ha a gép a párbeszédben el tudja magáról hitetni, hogy ő valójában egy ember, akkor átment a Turing-teszten. A teszt legalább olyan hatásos, mint amilyen egyszerű – 2014-ig egy gép sem tudott átmenni rajta. Az első gép, ami vette az akadályt, Eugene Goostman volt, egy 13 éves ukrán fiú személyiségével felruházott algoritmus.

Habár Turin az Enigma megfejtésével segített a háború jelentős megrövidítésében, 1952-ben mégis elítélték „súlyos közszeméremsértésért” homoszexualitása miatt. Turingnak a börtön helyett „önkéntes kémiai kasztráció” alá kellett vetnie magát, két évvel a beavatkozás után halt meg. Turingot II. Erzsébet királynő a brit kormány kezdeményezésére 2013-ban utólagos kegyelemben részesítette.

A Bank of England londoni székházára szerdán felvonták a Progress Pride mozgalom zászlaját. Az új 50 fontos bankjegy forgalomba kerülését hivatalosan bejelentő szerdai közlemény szerint a brit jegybank e gesztussal is a néhai matematikus életműve előtt kíván tisztelegni.

A jegybank szavazást indított arról, ki kerüljön az 50 fontosra: a szavazatokat 989 egykor élt tudósra adták le az emberek, Turing messze a legtöbb voksot kapta. Az 50 fontos a legmagasabb címletű brit bankjegy, de hétköznapi forgalomban ritkán találkozni vele.

A papíralapú 50 fontos és a még mindig forgalomban lévő 20 fontos bankók 2022. szeptember 30-ig lesznek használatban, azt követően már nem lehet fizetni velük. A polimer alapanyagú bankjegyek élettartama a szakértői vizsgálatok tanúsága szerint két és félszeresen haladja meg a hagyományos bankókét, és azt is túlélik, ha valaki véletlenül mosógépben kimossa őket a ruhákkal együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!