Számítógépes hiba miatt áll egy hete a Hubble űrteleszkóp

2021. június 19. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az eszköz irányítói folyamatosan dolgoznak a NASA Hubble-űrteleszkópjának hibás számítógépes memóriarendszerén, ami miatt a teleszkóp működése közel egy hétre leállt, írja a Space News.

A Hubble egyik hasznos terhelésű számítógépe június 13-án állt le – írta az ügynökség június 16-i közleményében. A mérnökök feltételezése szerint a Hubble műszereinek irányítására használt számítógép egy memóriamodul miatt hibásodott meg, emiatt kapcsoltak biztonsági üzemmódba a műszerek.

Az ügynökség akkor azt mondta, hogy még aznap kicserélnek egy tartalék memóriamodult, majd körülbelül egy napos tesztelés után újraindítják a műszereket, és folytatják a tudományos megfigyeléseket.

Június 18-i közleményében azonban a NASA közölte, hogy nem sikerült átkapcsolniuk a tartalék memóriamodulra, mert „a tartalékmodul indítására vonatkozó parancs nem teljesült”. Az a kísérlet, hogy a számítógépet az eredeti memóriamodullal és a tartalék egységgel is visszaállítsák, szintén kudarcot vallott.

A NASA nem részletezte, milyen következő lépéseket tesz a probléma javítására, csak annyit közölt, hogy az üzemeltetési csoport „teszteket fog lefuttatni és további információkat gyűjt a rendszerről, hogy tovább izolálja a problémát”. Maguk a műszerek és a teleszkóp többi része továbbra is jó állapotban van.

A hasznos teher számítógép egy 1980-as évekbeli rendszer, amely a négy memóriamodul bármelyikét használhatja, amelyek mindegyike 64 kilobájtnyi komplementer fém-oxid félvezető memóriát tartalmaz. Emellett egy tartalék számítógép is a rendelkezésére áll.

A 31 éve indított és utoljára 12 évvel ezelőtt az űrsikló által kiszolgált Hubble-nek nem ez az első műszaki hibája. Márciusban egy nem sokkal korábban a távcsőbe feltöltött szoftver „fejlesztésével” kapcsolatos probléma miatt a távcső több napra biztonsági üzemmódba kapcsolt. 2018 októberében egy meghibásodott giroszkóp kapcsolta ki három hétre a teleszkópot.

„Vannak anomáliáink. Ez előfordul, ha egy évtizedes obszervatóriummal rendelkezünk, de ezeket az anomáliákat sikerült megoldanunk”

– mondta Nancy Levenson, az Űrteleszkóp Tudományos Intézet igazgatóhelyettese az Amerikai Csillagászati Társaság június 8-án tartott városházi ülésen.

Hangsúlyozta, a teleszkóp általában véve jól működik, és továbbra is nagy rá a kereslet a csillagászok körében. Az intézet, amely a Hubble és hamarosan a James Webb űrteleszkóp tudományos üzemeltetésével is foglalkozik, terveket készít a Hubble meghosszabbított üzemeltetésére.

„Továbbra is nagyon hosszú távra tervezünk” – mondta. Példaként említette a „COS 2030” programot, ami a 2009-es utolsó karbantartó küldetés során a Hubble-re telepített Cosmic Origins Spectrograph (kozmikus eredetű spektrográf) élettartamának meghosszabbítását célozza az évtized végéig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!