Stephen Hawkingnak már megint igaza volt

2021. június 19. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy fekete lyuk felülete az időben előre haladva kizárólag növekedni tud – így szól Stephen Hawking 1971-ből származó híres elmélete, amit Einstein általános relativitáselméletéből vezetett le. A teória többek között azért is népszerű évtizedek óta, mert a fizikusok roppant elegánsnak tartják, ahogy egybevág a termodinamika második alaptételével (ami szerint egy zárt rendszer entrópiája mindig növekszik; márpedig a fekete lyuk entrópiája arányos a felületével).

Az MIT egyetem kutatói most gravitációs hullámok vizsgálatával igazolták a világhírű asztrofizikus elméletét. Ehhez egy 1,3 milliárd évvel ezelőtti kozmikus kataklizmának, két fekete lyuk összeolvadásának máig érzékelhető nyomait használták. Az esemény által keltett gravitációs hullámok vizsgálata 95%-os valószínűséggel igazolta, amit Hawking teóriája megjósolt.

Ironikus módon ugyanez az eredmény látszólag szembemegy Hawking egy másik, talán még híresebb teóriájával, ami a fekete lyukak párolgásáról szól. Az 1974-ben, elméleti lehetőségként felvetett ötlet, ami szerint a fekete lyukak energiája és tömege csökkenhet, a Hawking-sugárzás nevet kapta, évtizedekre megosztotta az asztrofizikusokat, és a gyakorlatban megfigyelni, vagy kísérletileg igazolni máig sem sikerült. Az amerikai kutatócsoport vezetője azonban azt mondja, a megfigyelésük valójában nem cáfolja a Hawking-sugárzás elméletét, mert annak a hatása csak nagyon hosszú távon válik megfigyelhetővé és megmérhetővé.

(Live Science)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!