Megkapta az első beteg a BioNTech rák elleni kísérleti vakcináját

2021. június 19. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy melanómás beteg megkapta a BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját, a BNT111-et, amit a vizsgálat során egy immun-onkológiai szerrel, Libtayoval kombináltak.

120 résztvevőn tesztelik majd, hogyan működik együtt a két szer, mennyire hatékonyak, biztonságosak. Külön-külön, és együtt is értékelik majd az alkalmazott hatóanyagokat.

Az elképzelések szerint az mRNS-alapú oltások rugalmasságuk okán daganatos megbetegedések ellen is bevethetőek lehetnek, akár személyre szabott rákvakcinák formájában is. Bár a daganatos megbetegedések és a koronavírus által okozott betegség nagyon messze állnak egymástól, az alapelv, hogy a vakcinában bejuttatott hírvivő RNS segítségével tanítsuk meg az immunrendszert a védekezésre, elméletileg itt is működhet, és még egy sor más, jelenleg gyógyíthatatlan betegségnél.

A BNT111-01 vizsgálatot, amelyet a BioNTech a Regeneronnal együttműködve végez, több uniós ország – Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország – is jóváhagyta.

„Szeretnénk az immunrendszer erejét használni a rák és a fertőző betegségek ellen is. Sikerült bizonyítanunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a koronavírus ellen, de

a rák is globális egészségügyi problémát jelent, talán még a jelenlegi világjárványnál is súlyosabbat”

– mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

A BioNTech még idén két további programot tervez indítani kísérleti mRNS-vakcináival.

A BioNTech célja, hogy minél gyorsabban kifejlessze onkológiai termékcsaládját, a következő öt évben további vakcinák juthassanak el a klinikai fejlesztés késői szakaszába, és minél előbb a piacra tudjanak kerülni ezek az oltóanyagok – közölte a cég.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!