Karikó Katalin kapta a legnagyobb svájci gyógyszerészeti díjat

2021. június 18. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karikó Katalin kapta a 2021-es Reichstein-érmet, a legnagyobb svájci tudományos díjat a gyógyszerészet területén. A gyógyszerészeti tudományok svájci akadémiájának elismerése erősíti a várakozásokat, hogy Karikó Katalin a Nobel-díj egyik fő esélyese lehet.

A lengyel–svájci kémikus és orvosi Nobel-díjas Tadeusz Reichsteinről elnevezett díjjal korábban több olyan kutatót is elismertek, aki később megkapta a Nobel-díjat is. A Reichstein-érmet a svájci akadémia olyan nemzetközileg elismert kutatóknak adja, akik különösen sokat tettek a gyógyszerészeti tudományok népszerűsítéséért a kutatáson, tanításon és a gyakorlati alkalmazáson keresztül.

Az új típusú, mRNS-technológián alapuló védőoltások kifejlesztésében meghatározó szerepet játszottak Karikó Katalin elmúlt évtizedekben folytatott kutatásai. A nyolcvanas évektől Amerikában élő és dolgozó magyar biokémikus sokáig valódi elismertség nélkül, amerikai kutatóhelyein is másodvonalba szorítva kereste a gyógyítás és megelőzés új útjait, majd az akkor még kis cégnek számító német BioNTech alelnöke lett. A Covid elleni hatékony védőoltások kifejlesztése meghozta számára az óriási nemzetközi elismerést: a koronavírus elleni globális küzdelem egyik arca lett, akit a komoly tudományos díjak sem kerülnek el: 2021-ben többek között már megkapta a legnagyobb magyar tudományos kitüntetést, a Széchenyi-díjat, de Drew Weissmannal együtt azt a Rosenstiel-díjat is, ami az orvostudományban a Nobel-díj legtágasabb előszobájának számít.

A svájci Reichstein-érem átadásakor a Covid elleni küzdelemben játszott meghatározó szerepét hangsúlyozták: „Karikó Katalin hozzájárulása az mRNS kutatásához és a vakcinákban és gyógyszerekben való felhasználásához alapvető” – áll a hivatalos indoklásban.

„Az ön kitartása ennek az új technológiának a fejlesztésében nemcsak a vakcinológia új korszakát hozta el, de a gyors és tömeges immunizációhoz is hozzájárult, ami meggátolta a Covid további terjedését.”

„Karikó Katalin példája bizonyítja az időnként igen hosszú akadémiai kutatások hozadékát a társadalomnak” – emelte ki a díjátadón Gerrit Borchard, a svájci akadémia elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!