Kelet-Ausztráliában a kihalástól próbálják megmenteni a koalákat

2021. június 18. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

Kelet-Ausztráliában eddig is sebezhető fajnak számított a koala a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listája alapján, de az utóbbi években annyira lecsökkent a koalák egyedszáma, hogy az ausztrál kormány azt tervezi, hogy átsorolják a koalát a veszélyeztetett fajok köze – írja a Reuters.

A Vörös listán a veszélyeztetettnél már csak a súlyosan veszélyeztetett besorolás van a vadonban kihalt állapot előtt, ami jól jelzi, hogy mennyire súlyos a helyzet a koalák őshazájában.

A koalákat leginkább a fakivágások, az urbanizáció, vagyis az ember terjeszkedése, a különféle betegségek veszélyeztetik, illetve az utóbbi években a bozóttüzek, amelyek csak az elmúlt két évben a koalapopuláció nagyjából 30 százalékát pusztították el.

Szakértők szerint ezek a hatások azt eredményezhetik, hogy ha nem tesznek semmit, akkor a koalák 2050-re kihalnak Kelet-Ausztráliában.

A faj megmentésében az is segíthet, ha sikerül felállítani a géntérképét, ezen is évek óta dolgoznak kutatók – Fotó: PETER PARKS / AFP
A faj megmentésében az is segíthet, ha sikerül felállítani a géntérképét, ezen is évek óta dolgoznak kutatók – Fotó: PETER PARKS / AFP

„Szeretnénk elérni, hogy a koalapopuláció felépüljön, ezért 24 millió dollár (kb. 5,3 milliárd forint) értékben fektetünk be élőhelyek visszaállításába, genom- és betegségkutatásba, populációfigyelésbe és állatorvosi támogatásra” – mondta Sussan Ley környezetvédelmi miniszter.

A vadonélő állatokért küzdő csoportok, köztük a WWF örültek a döntésnek, de kiemelték, hogy már évekkel ezelőtt figyelmeztették az ausztrál döntéshozókat a helyzet súlyosságára, és ha már 2012-ben megteszik a szükséges lépéseket, akkor most nem lenne szükség ennyire drasztikus mentőakcióra.

Kelet-Ausztrália az utolsó rész az országban, ahol valóban őshonos koalák élnek, az ország nyugati részén soem voltak koalák, a déli részen a XX. század elején kiirtották őket, de itt végül sikerült az újratelepítés, a Kenguru-szigeten pedig eredendően nem voltak koalák, oda betelepítették a különleges állatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!