Álhíreket terjeszt a vakcinákról egy, a kormánynak korábban szakértőként GMO-szabályozást véleményező nő

2021. június 11. – 11:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elbukott az AFP tényellenőrzésén az a Facebook-videó, amelyben az agrárminisztériumnak GMO-szabályozáshoz tanácsokat adó bizottság egy korábbi tagja terjeszt veszélyes álhíreket a vakcinákról.

Az AFP vizsgálata alapján az félrevezető információkat tartalmazó videóban beszélő Bardócz Zsuzsa kutatási területe eredetileg a „lektinek, antinutriensek, enzimgátlók, poliaminok, GMOk és bioaktív vegyületek hatása a bélrendszerre és a metabolizmusra” (ez a hivatalos doktori oldalán olvasható, ami utoljára 2009-ben lett ellenőrizve).

Bardócz két olyan anyagot is közleményként sorol fel a doktori oldalán, amelyek a Százak Tanácsa szervezet kiadásában jelentek meg. A Százak Tanácsa egy, a saját bevallásuk szerint a Polgári Magyarországért Alapítvány (a Fidesz pártalapítványa) által támogatott szervezet.

A bevezetőben említett GMO-ügyi véleményezés amiatt is érdekes, mert szóban forgó, álhírként megjelölt videóban is a genetikai módosítással hozza összefüggésbe az mRNS-technológia alapján működő Covid-oltásokat (Pfizer, Moderna) – magyarán olyan területen terjeszt tudományos értelemben teljesen megalapozatlan információkat, amelyről korábban szakértőként nyilatkozhatott a kormánynak.

Forrás: Wayback Machine
Forrás: Wayback Machine

Bardóczot korábban a kormányközeli Echo TV-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsadójaként aposztrofálták.

Bardócz a videóban egészen pontosan azt állítja, hogy a Covid-19 elleni vakcinák nem tekinthetők vakcinának, kivéve a kínai vakcinát, mert szerinte csak a „elgyengített mikrobákat” tartalmazó vakcinák az igazi vakcinának, az összes többi Bardócz szerint „kísérleti génterápia”. Emellett azt állítja, hogy ez „egy emberiség elleni háború”, és arra kéri az embereket, hogy „ne meneteljenek vakon, birka módon a vágóhídra”. A videót június 4-e óta több mint 17 ezren osztottak meg a Facebookon.

Az az állítás, hogy az mRNS-vakcinák nem vakcinák, az AFP cikke szerint hamis, mert „az előállított fehérje pontosan ugyanaz, mint a legtöbb vakcinában” – írta Jeffrey Cirillo, a texasi A&M Orvosi Főiskola immunológia professzora az AFP-nek egy 2021 márciusában küldött emailben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!