Újra szuperszonikus gépek repkedhetnek az Atlanti-óceán felett

2021. június 5. – 12:52

frissítve

Újra szuperszonikus gépek repkedhetnek az Atlanti-óceán felett
Az Overture számítógépes grafikán – Fotó: Boom Supersonic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai United Airlines bejelentette, hogy 15 új szuperszonikus utasszállító repülőgépet kíván vásárolni, amivel 2029-ben, 26 éves kihagyás után újraindulhatna a szuperszonikus repülés, írja a BBC. A szuperszonikus utasszállító járatok 2003-ban szűntek meg, amikor az Air France és a British Airways nyugdíjazta a Concorde-ot.

Az Overture névre keresztelt repülőgépeket a denveri székhelyű Boom nevű vállalat fogja gyártani, amely újoncnak számít a szuperszonikus repülés területén. Egyelőre még nem is teszteltek repülés közben szuperszonikus repülőgépet.

A United Airlines attól tette függővé az összesen 3000 millió dolláros (850 milliárd forintos), azaz gépenként 200 millió dolláros megrendelést, hogy a Boom gépei megfelelnek-e majd a biztonsági előírásoknak. A légitársaságnak vételi opciója van 35 további gépre is.

Az Overture számítógépes grafikán – Fotó: Boom Supersonic / AFP
Az Overture számítógépes grafikán – Fotó: Boom Supersonic / AFP

Az Overture várhatóan 1805 km/h-s (1,7 Mach) sebességre lesz majd képes, ami kétszer olyan gyors, mint egy tipikus utasszállító, melyek körülbelül 900 km/h-val szoktak repülni, azonban elmarad a Concorde sebességétől, amely 2,180 km/h-s (2,04 Mach) sebességre, azaz több mint kétszeres hangsebességre volt képes.

A gép különlegessége – azon kívül, hogy az első szuperszonikus utasszállító lenne a Concorde óta – hogy a tervek szerint teljes mértékben biokerozin fogja hajtani, így nettó zéró lesz a kibocsátása. A tervek szerint a Boom 2025-re szállítaná le az első gépet, amely 2026-ban repülhetne először, és 2029-ben szállíthatna először utasokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!