Új térkép készült az univerzum egy nagy szeletéről, sötét anyagostul, mindenestül

2021. május 27. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csillagászok elkészítették az eddigi legnagyobb sötétanyag-térképet, ami megingathatja Einstein relativitáselméletét – írja a Guardian. A Sötét Anyag Megfigyelő (Dark Energy Survey – DES) csapat mesterséges intelligencia segítségével 100 millió galaxis képét vizsgálta meg, így tudták feltérképezni a déli félteke égboltjának negyedét.

A sötét anyagról nem tudunk kifejezetten sokat, de az szinte biztos, hogy létezik és nagy hatása van a világűrben. Jelenlegi tudásunk szerint az univerzum 27 százalékát teszi ki, és olyan nagy gravitációs vonzása van, hogy kozmikus hálóként összetartja a galaxisokat. A csillagászok úgy tudják mérni, hogy hol mennyi van, hogy elemzik a más galaxisokból a Földre érkező fényt, mert ha az el van torzulva, akkor valószínűleg út közben találkozik valamilyen anyaggal.

A rózsaszínes-lilás-feketés massza a sötét anyagot jelöli – Kép: Niall Jeffrey / Dark Energy Survey Collaboration
A rózsaszínes-lilás-feketés massza a sötét anyagot jelöli – Kép: Niall Jeffrey / Dark Energy Survey Collaboration

A képen látható színes rész jelöli a sötét anyagot. A világos, sárgás részeken magasabb a koncentrációja, míg a sötét, feketés területeken alacsony az anyagsűrűség. A kutatók szerint ezekben a régiókban a gravitáció egészen máshogy működhet, mint amit megszoktunk.

A standard kozmológiai modell szerint először volt egy ősrobbanás, az univerzum elkezdett tágulni és a relativitáselméletnek megfelelően kialakult a világegyetemben található anyag. A DES mérései nagyjából ezt erősítik meg, de nem teljesen azt írja le, amit a modell alapján várnánk. Az anyag nem olyan csomós, mint ahogy eddig sejtettük, hanem lehet, hogy simább.

„Ez talán egy viszonylag kis dolognak tűnhet, de ha ezek a nyomok igazak, akkor az azt jelenti, hogy valami nincs rendben Einstein elméletével, a fizika egyik legnagyobb tartóoszlopával”

– mondta Dr. Niall Jeffrey, a University College London kutatója, a projekt egyik vezetője.

A tanulmány egyik társszerzője, Ofer Lahav egyelőre nem menne el addig, hogy kimondja, hogy Einstein tévedett. Szerinte több oka is lehet az eltérésnek: lehet, hogy a mérések, amit az univerzum feltérképezéséhez használtak, nem pontosak, de az is előfordulhat, hogy a modell nem helyes.

Lahav szerint nem érdemes nagyszabású elméletekbe bocsátkozni, először inkább utána kell járni, mi okozhatja az eltérést – de persze nyitottnak kell lenni, mert lehet, hogy valami olyat találtak, ami hatalmas változást hozhat a fizika tanulmányozásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!