Azonnal le kell állítani a fosszilis energiába való beruházásokat, ha 2050-re karbonsemlegesek akarunk lenni

2021. május 18. – 19:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az évszázad közepéig el akarjuk érni a karbonsemlegességet (tehát annyi üvegházhatású gázt termelünk, amennyit el is tudunk nyelni), akkor például nem szabad új olaj-, gáz- és szénforrásokba fektetni, valamint 10 éven belül négyszeresére kell növelnünk a nap- és szélenergiakapacitást – írja a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) kedden megjelent tanulmánya alapján a Reuters.

Egy 400 lépéses tervet vázoltak fel, amiben leírták, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy 2050-re karbonsemleges legyen a világ. A jelentés szerint azonnal el kell indulni ezen az úton, mert már nem sokáig lesz megvalósítható a párizsi klímaegyezményben lefektetett vállalás, miszerint az évszázad végéig 1,5 fok alatt tartjuk a globális felmelegedés mértékét.

Kiemelték, hogy ennek nemcsak annyi előnye lenne, hogy az emberek relatív kényelemben élhetnek tovább a Földön, hanem gazdasági haszna is lenne, ugyanis a szükséges beruházások jelentős növekedést és több millió új munkahelyet eredményeznének.

Egy másik fontos pont volt a fosszilis energiába való új beruházások azonnali leállítása.

A Shell például pont most szavaz a klímaválság miatti átalakulási tervéről, de ebben nem nagyon írnak a fosszilis beruházások leállításáról.

A lépések között szerepel még, hogy 2035-ig leálljon a belső égésű motort használó gépjárművek gyártása és az energiaipar teljes szénmentesítése. Dave Jones, az Ember nevű think-tank egyik elemzője szerint az IEA jól odavágott a fosszilis üzemanyagiparnak.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy hiába állítanak maguknak az egyes országok ambiciózus klímacélokat, a károsanyag-kibocsátás továbbra is folyamatosan nő.

„Egyre nagyobb a szakadék a valóság és a kormányok és ipari vezetők retorikája között”

– mondta Birol.

Ehhez az IEA szerint évente 5 billió dollár globális energetikai fejlesztési befektetésekre lenne szükség, ami az ügynökség szerint az új lehetőségek miatt megtérülne.

A teljes jelentést ezen az oldalon töltheti le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!