Hamarosan megállíthatatlanná válhat Grönland jegének olvadása

2021. május 17. – 22:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolvaHamarosan megállíthatatlanná válik Grönland jegének olvadása. A jégtakaró középső és nyugati területeinek destabilizálódása már megkezdődött a növekvő hőmérsékletek miatt – írja az MTI a Potsdam Klímakutató Intézet (PIK) közleménye nyomán.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a jövőben jelentősen felerősödhet az olvadás mértéke, ami különösen aggodalomra ad okot” – mondta Niklas Boers, a PIK kutatója. Az olvadás megakadályozásához a szakértők szerint nem elég a felmelegedés megállítása, hanem jóval az iparosodás előtti szint alá kellene süllyeszteni a hőmérsékletet ahhoz, hogy a jégtakaró elérje az elmúlt évszázadokban jellemző vastagságát.

„Gyakorlatilag tehát a jég jelenlegi és a jövőben várható tömegvesztesége visszafordíthatatlan. Ezért a legfőbb cél, hogy a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét gyorsan és jelentősen csökkentsük, és ismét stabilizáljuk a jégtakarót és a légkört”

– mondta Boers.

Az eddigi modellezések eredményei alapján a PIK szerint elkerülhetetlen a grönlandi jégtakaró elolvadása, amint a globális középhőmérséklet eléri a kritikus küszöböt, az iparosodás előtti szinthez képest 0,8-3,2 Celsius-fok közötti emelkedést. Onnantól a jégtakaró néhány száz vagy ezer év alatt teljesen elolvad, ami több mint hét méterrel megemeli a globális tengerszintet. Hatására összeomlik az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC), amely a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek, köztük Európa klímája viszonylag enyhe legyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől