Meghalt a post-it feltalálója

2021. május 14. – 10:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május 8-án, 80 éves korában elhunyt Spencer Silver kémikus, aki feltalálta a post-it cédulát – közölte az MTI szerint az öntapadós cetlit forgalmazó 3M vállalat.

Silver 1968-ban a 3M laborjában dolgozott, amikor egy egyedülálló ragasztószert fedezett fel. Az új ragasztóval úgy lehetett könnyen odatapasztani cédulákat különböző felületekhez, hogy aztán könnyen le is lehetett venni, sőt akár máshova is fel lehetett ragasztani anélkül, hogy nyomot hagyott volna. Miután megvolt az új ragasztó formulája, hosszú évekig nem tudta a feltaláló, hogy mit lehetne kezdeni vele, azt mondta

ez egy olyan megoldás, ami még keresi a problémát.

1974-ben aztán Silver egyik kollégája, Art Fry vetette fel, hogy könyvjelzőkön lehetne használni a ragasztót. Ugyanis nem szerette, amikor a templomi énekeskönyvéből kipotyogtak a könyvjelzők.

Spencer Silver – Fotó: National Inventors Hall of Fame
Spencer Silver – Fotó: National Inventors Hall of Fame

Az öntapadós cetlit eredetileg Press 'n' Peel cédulának hívták, és csak 1977 után dobták piacra, de egészen addig nem aratott sikert, amíg 1980-ban át nem nevezték post-itre. Azóta viszont még a mai napig is ez a 3M fogyasztóknak szánt termékei közül az egyik legnépszerűbb.

Silver 1996-ban a cég kutatójaként ment nyugdíjba, miután 37 találmányát szabadalmaztatta. Számos díjat is nyert, köztük 1998-ban az Amerikai Kémiai Társaság kreatív feltalálóknak alapított elismerését.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!