Extrém viharokra számíthatunk a jövőben Magyarországon a klímaváltozás miatt

2021. május 7. – 09:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy saját kutatáson alapuló cikkel jelentkezett a Másfélfok, amit a Magyar Honvédséggel együttműködésben készítettek. A szélsőséges időjárási események közül egy eddig kevés figyelmet kapott elemét vizsgálta szerzőjük, a szélsebesség és a szélviharok klímaváltozás miatti megváltozását Magyarországon.

A cikkből kiderül, hogy miközben a klímaváltozás, és egyéb tényezők miatt csökkenő átlagos szélsebesség figyelhető meg a melegedő klímában a Föld több pontján, ahogy a Kárpát-régió hegyvidéki területein is így van ez, eközben

a viharok intenzitásnövekedése is várható.

A Közép-Európa térségben a mérési adatok és a modellezések arra a következtetésre vezettek, hogy a ciklontevékenységhez követhető viharok száma növekedni fog az üvegházhatású gázok koncentrációjának emelkedésével, tehát

erősebb szélviharokra számíthatunk a továbbiakban Magyarországon

– írják. A cikk említi az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság éves jelentéseit, amik szerint a viharkárok okozta vonulások, mentesítések – leszakadó ágak, kidőlt fák, hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt – száma folyamatosan növekszik.

És ha ez nem lenne elég, a klímaváltozás erősödésével a gyengülő szél és szélcsendes időszakok sem jók

mert azok pedig növelik a légszennyezés kockázatát a hegyek által körülvett Magyarországon.

A cikk elején említett csökkenő átlagos szélsebesség viszont legalább a szélenergia kapacitást nem befolyásolja, megjegyzik, az továbbra sincs teljesen kihasználva, holott a a szélviszonyok lehetővé tennék a gazdaságos termelést.

További részletek és ábrák az eredeti cikkben, amelynek szerzője a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat Meteorológiai Támogató Osztályának meteorológus főtisztje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!