Ötödjére épségben landolt a SpaceX Csillaghajója

2021. május 6. – 02:57

frissítve

Ötödjére épségben landolt a SpaceX Csillaghajója
A Starship SN15 néhány másodperccel a sikeres landolás előtt – Fotó: SpaceX

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint csütörtök hajnali fél egy körül sikeresen landolt a SpaceX Starship SN15-ös rakétája. Ez az első alkalom, hogy az Elon Musk űrkutatási vállalata által fejlesztett kísérleti rakéta sikeresen és épségben ért földet. A Starship (Csillaghajó) nevű rakéta 10 ezer méteres magasságba emelkedett fel a SpaceX dél-texasi kilövőállásáról, és 6 perccel a fellövése után landolt ugyanott.

Március elején sikerült először a landolás, ám akkor nem sokkal a földet érés után felrobbant a rakéta. Az 50 méter magas és 9 méter átmérőjű Starship annak az űrhajónak a második fokozata, mely a Holdra és a Marsra viheti majd az űrhajósokat a közeljövőben.

Április közepén jelentették be, hogy a NASA a Starshipet fogja használni az 1972 utáni első holdra szálláshoz. A 2,9 milliárd dollár (874 milliárd forint) értékű szerződés a NASA Artemis nevű programjának részét képezi, amelynek keretében legkésőbb 2024-ben ismét űrhajósokat küldenek a Holdra. Ez utóbbi előkészítő lépés lesz a Marsra tervezett jövőbeli küldetésekhez is.

A NASA mindössze holdra szálló egységként tervezi hasznosítani a Starshipet, ám Elon Musk tervei szerint az űrhajót bolygóközi utazásra is használni fogják majd. A milliárdos vállalkozó 2026-ra tervez embert juttatni a Marsra a Starshippel. Ezenkívül ez váltaná fel a SpaceX Dragon és Crew Dragon űrhajóit is, melyek jelenleg a Nemzetközi Űrállomásra szállítanak rakományt és űrhajósokat, valamint ezt használnák műholdak kilövéséhez is a Falcon rakéták helyett.

2023-ban a tervek szerint a Starship lesz az első kereskedelmi űrhajó, mely megkerüli a Holdat Maezava Juszaku (Yusaku Maezawa) japán milliárdossal és 8 másik, általa kiválasztott civillel a fedélzeten.

A csütörtök hajnali volt az ötödik tesztje a Starship rakétának. Az első két verzió, az SN8 és az SN9 túl nagy sebességgel próbált meg leszállni, így mindkettő megsemmisült a földet éréskor. Az SN10-nek sikerült landolnia, ám lángolni kezdett, és 8 perccel a földet érés után felrobbant.

A negyedik kísérleti rakétának, az SN11-nek elődeivel ellentétben a földet érés sem sikerült, néhány másodperccel a landolás előtt robbant fel. Az SN12, 13 és 14-es verziót ezután átugrotta a SpaceX, és csütörtök hajnalban egyből a komolyabb fejlesztésekkel ellátott, többek között erősebb hajtóműveket kapó és „robbanásbiztosabb” SN15-öt lőtték fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!