Tíz éven belül a felére kellene csökkenteni a világ metánkibocsátását

2021. május 6. – 22:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A következő évtizedben nagyjából a felére kellene csökkennie a globális metángáz-kibocsátásának, hogy legyen esélyünk a klímaváltozás elleni küzdelemben – derül ki egy friss ENSZ-jelentésből, amiről a Financial Times számolt be.

A metán az élő szervezetek bomlásakor keletkezik, a szén-dioxiddal szemben rövid ideig marad a légkörben, de erőteljesebb hatása van a felmelegedésre, húszéves periódust nézve nyolcvanszoros az üvegházhatása. A 22 szerzős ENSZ-riport szerint ha a globális felmelegedés mértékét a párizsi egyezményben megállapított határértéken (tehát 1,5 fokos hőmérséklet-emelkedésen) belül akarják tartani, akkor a metánkibocsátást sürgős intézkedésekkel csökkenteni kell. A Global Methane Assessment című jelentés szerint ha 2030-ig sikerülne 40 százalékos csökkentést elérni, azzal 0,3 fokot lehetne „spórolni” 2040-ig a globális hőmérséklet növekedésében.

Tavaly mind a szén-dioxid, mind a metán szintje rekordmagasságot ért el a pandémia megfékezésére hozott korlátozások ellenére, noha ezek jelentősen visszafogták a gazdasági tevékenységet.

A jelentés jó híre, hogy létező technológiák alkalmazásával igen alacsony költségekkel, gyorsan és jelentősen csökkenthető a metánkibocsátás.

A Global Methane Assessmentet és a hozzá kapcsolódó ajánlásokat egy nemzetközi kutatócsoport készítette az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) számára.
„A klímaváltozás sok eseménye a vártnál gyorsabban következett be: több a tűz, az erős hurrikán, több a hőhullám, és a metán a legjobb eszköz a kezünkben, hogy a következő 30 évben csökkentsük ezeket a természeti katasztrófákat” – magyarázta Drew Shindell, a tanulmány vezető szerzője.

A tudósok szerint az emberi tevékenységből származó kibocsátást akár évente 180 millió tonnával – 45 százalékkal – lehetne csökkenteni 2030-ig. A metánkibocsátás fő emberi forrásai a fosszilis üzemanyagok ipara (melynek a teljes emisszió 34 százaléka írható a számlájára), a mezőgazdaság (40 százalék) és a hulladékszektor (20 százalék).

Az UNEP szerint a fosszilis üzemanyagok iparágában van a legtöbb lehetőség, hogy alacsony költségen mérsékeljék a metánkibocsátást: az olaj- és gázkutaknál, valamint a termelés és a szállítás során keletkezett szivárgások megszüntetése kevés költséggel komoly metáncsökkentést jelentene. Hamar kifizetődne, mivel a szivárgások kiküszöbölésével több gázt lehetne eladni.

A hulladékszektor a szennyvíziszap lerakásának javításával csökkentheti a metánkibocsátást.
A mezőgazdaság az elárasztott rizsföldeken való gazdálkodás javításával segíthet könnyen, ugyanakkor nehezebb a dolga a szarvasmarháktól származó metánmennyiség csökkentésével. A jelentés szerint itt az élelmiszer kidobását lehetne visszafogni, a marhatartás módszereit javítani és a fogyasztási szokásokat megváltoztatni, azaz kevesebb húst és tejterméket tartalmazó étrendre áttérni.

Ha mindezeket sikerülne megtenni, 45 százalékkal lehetne visszafogni a metánkibocsátást, amivel majdnem 0,3 fokos globális felmelegedést lehetne elkerülni akár 2040-ig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!