Brit tudósok: Tízszer gyakoribb volt a rákos megbetegedés a középkorban, mint eddig gondoltuk

2021. május 2. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új kutatás arra jutott, hogy sokkal gyakoribbak voltak a rákos megbetegedések a középkorban, mint azt korábban gondolták. A Cambridge Egyetem kutatói 143 csontvázon végeztek röntgen és CT-vizsgálatokat, a maradványok a 6-16. század közötti időszakból származtak. Azt találták, hogy az akkori felnőtt brit lakosság 9-14 százalékának lehetett valamilyen rákos megbetegedése. Korábban azt gondolták a tudósok, hogy a dohányzás és a rákkeltő kémiai anyagok megjelenése előtt ez az arány még az 1 százalékot sem érte el.

Mivel mostanra a lágy szövetek elbomlottak, a kutatók a középkorból származó csontokon – csigolyákon, comb- és medencecsontokon – keresték a rákos megbetegedés jeleit. A CT-vizsgálatok olyan sérüléseket is feltártak a csontokban, amelyek kívülről nem látszódtak. Azt is figyelembe vették a csontok elemzésénél, hogy a modern kutatási eredmények szerint a megbetegedések harmadánál-felénél terjed át a rák a csontokra, többek között ebből jött ki a 9-1 százalékos arány.

Egészen eddig a különböző fertőző betegségeket (pestis, vérhas), az alultápláltságot és a háborús sérüléseket tartották a leggyakoribb haláloknak a középkorban – a mostani felfedezés ezt is árnyalhatja. Ugyanakkor manapság a brit lakosság körében még mindig háromszor-négyszer gyakoribb a rákos megbetegedések előfordulása, mint anno, jegyezték meg a kutatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!