Kiborította a New York-iakat a rendőrségi robotkutya, ezért idő előtt nyugdíjazták

2021. április 30. – 19:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, de ez felháborodást váltott ki, ezért a szervezet szerződést bontott a Digidog gyártójával – írja az MTI.

Tavaly óta tesztelte a Boston Dynamics egyik robotkutyáját a New York-i rendőrség abban a reményben, hogy a távirányítós készülék segít életeket menteni, illetve az embereket és a rendőröket megvédeni.

Csakhogy a Digidog bevetése nem kifejezetten tette népszerűvé a túlkapások és brutalitás miatt egyébként is sokat kritizált rendőrséget New Yorkban. Virálissá vált a neten több felvétel arról, ahogyan túszhelyzetben és szociális lakosoknál járőrözve használják a robotkutyát. Az ellenzői szerint a Digidog ez alapján azt mutatja meg plasztikusan, hogy milyen agresszívvá válhatnak a rendőrök, ha szegény csoportokkal van dolguk. Másokat a Digidog a Fekete tükör című disztópikus sorozat egy epizódjára emlékeztetett, amelyben a társadalom összeomlása után az emberek vad négylábú robotok elől próbálnak elmenekülni.

A New York-i rendőrség ezért április végén bejelentette, hogy az eredetileg augusztusig tartó – állítólag 94 ezer dollárról (28 millió forint) szóló – szerződést már felbontották. A város polgármestere, Bill de Blasio örült, hogy a Digidogot visszavonták, szerinte ugyanis „ijesztő, elidegenítő, rossz üzenetet közvetít a New York-iaknak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!