Orosz hekkerek zsarolják az Apple-t, 50 millió dollárt követelnek

2021. április 22. – 20:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A REvil, illetve Sodinokibi neveken ismert orosz hekkercsoport 50 millió dollárt követel az Apple-től, hogy ne hozzák nyilvánosságra a cégtől kilopott, vélhetőleg szigorú üzleti titkokat képező adatokat és tervrajzokat. Hogy bizonyítsák, nem a levegőbe beszélnek, a sötét web fórumaira ki is posztoltak egy kis ízelítőt a megszerzett adatbázisból. Ezek a Macbook laptopokkal kapcsolatos összeszerelési ábrák, diagramok és leírások, a tajvani Quanta cégtől valók, ami a Macbookok összeszerelését végzi partnercégként.

A hekkerek azt is lebegtetik, hogy a Quantától megszerzett adatok között olyan Apple-termékekről is vannak érzékeny adatok, amik még meg sem jelentek, vagy akár még csak be sem jelentették őket. Az Apple május elsejéig kapott határidőt, hogy fizessen.

A REvil-csoportnak ez nem az első hasonló akciója, korábban az Acer pécégyártót és a kozmetikai bizniszben utazó Pierre Fabre-csoportot hekkelték, majd zsarolták meg – és ezek csak a nyilvánosságra került esetek. A mostani akció eddig a legnagyobb szabású, mind a célpont méretét, mind a követelt összeget tekintve. A Quanta egyébként a világ egyik legnagyobb, notebook-összeszereléssel foglalkozó cége, az Apple mellett dolgozik többek között a Microsoftnak, a Dellnek, a HP-nek és a Lanovónak is, vagyis a nagy számítógépgyártó cégek közül most elég sokan izgulhatnak, hogy vajon az ő adataikhoz nem fértek-e hozzá.

Az Apple egyelőre nem kommentálta nyilvánosan a hekkerek követelését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!