533 millió Facebook-felhasználó privát adatai szivárogtak ki

2021. április 4. – 08:23

frissítve

533 millió Facebook-felhasználó privát adatai szivárogtak ki
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ez az első eset, a Business Insider szerint azonban most az érintettek telefonszáma, Facebook-azonosítója, teljes neve, lakóhelye, születésnapja, névjegyadatai és egyes esetekben az email-címek is illetéktelenek kezébe kerültek.

106 országból több mint 533 millió Facebook-felhasználó adatait tették közzé egy szinte nyilvános hackerfórum felületén, az érintettek között több mint 32 millió amerikai, 11 millió brit és 6 millió indiai van, írja a Business Insider. A portál hívta fel a figyelmet arra, hogy egy közismert hacker-fórum egyik felhasználója több százmillió Facebook-felhasználó személyes adatait szellőztette meg, teljesen ingyenesen hozzáférést biztosítva a szenzitív információkhoz gyakorlatilag bárki számára.

Az adatok között van telefonszám, Facebook-azonosító, teljes név, lakóhely, születésnap, névjegy és egyes esetekben email-cím is.

A Business Insider szerkesztőségében összevetették a nyilvánosságra került adatokat néhány, a saját ismerősi körükben lévő, valódi profil adataival, ez alapján igazolták azok valódiságát. Az ellopott adatok többek között kiberbűnözők számára lehetnek értékesek, a Facebook számára pedig súlyos következménnyel járhat az adatbiztonság hiánya. Most ugyanis a teljes adatkészletet ingyenesen töltötte fel a „tolvaj” a hackerfórumra, így széles körben elérhetővé váltak bárki számára, aki akár csak kezdetleges adatkészséggel rendelkezik.

A portál arra is emlékeztetett, hogy nem ez az első eset, hogy a Facebook-felhasználók adatai kerültek illetéktelenek birtokába, egy 2019-ben feltárt biztonsági hiba miatt korábban már több százmillió Facebook-profiltulajdonos neve és telefonszáma szivárgott ki.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!