1200 éve nem virágzott ilyen hamar a japáncseresznye Kiotóban

2021. március 30. – 08:50

frissítve

1200 éve nem virágzott ilyen hamar a japáncseresznye Kiotóban
Fotó: Yusuke Harada / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A márciusi rendkívüli meleg miatt Kiotó japáncseresznyéinek virágzása 1200 év után rekordot döntött, a tudósok szerint a korai virágzás a klímaváltozásnak tudható be, írja a The Washington Post.

A japáncseresznyék legkorábbi virágzásának rekordját eddig 1409. március 27-re datálták, a virágzási statisztikákat pedig egészen 812 óta ismerik a tudósok. A mostani rekord a szakértők szerint újabb jele a klímaváltozásnak,

„A növény időjárásra való érzékenysége miatt a japáncseresznye korai virágzása hihetetlenül értékes adat a klímaváltozással foglalkozó kutatóknak.”

-mondta Benjamin Cook, a Columbia University kutatója.

A japáncseresznye virágzásának időpontjai – Fotó: Osaka Prefecture University
A japáncseresznye virágzásának időpontjai – Fotó: Osaka Prefecture University

Oszaka egyetemének kutatói egy görbén is megmutatták a japáncseresznye virágzásának időpontjait: ebből az látszik, hogy míg közel 1000 évig nagyjából minden évben ugyanakkor virágzott, addig az 1800-as évek után hirtelen lejteni kezdett a görbe, azaz egyre inkább kora tavaszra került a virágzások időpontja. Cook szerint az elmozdulás az 1800-as évek óta tartó klímaváltozásnak, illetve az urbanizációnak köszönhető.

A rekordok elemzése Michael Mann, a Pennsylvania Egyetem professzora szerint azt is mutatja, hogy „évezredekre visszamenően példa nélküli az az emberek okozta éghajlatváltozás, aminek most tanúi lehetünk.” Theresa Crimmins, az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Fenológiai Intézetének igazgatója szerint a korai virágzás ráadásul „sérülékenyebbé teszi a japáncseresznyéket is az időjárással szemben”.

A japáncseresznye virágázása idén nemcsak Kiotóban, hanem az egész országban hamar érkezett. Tokióban, a Japán fővárosban például március 22-én virágoztak, ezzel megdöntve egy 1953-as virágzási rekordot.

Az ennyire pontos virágzási adatok annak köszönhetők, hogy Japánban (és turisták ezrei számára) kiemelt szerepe van a hanaminak, japánul „virágnézésnek”. A japáncseresznye az ország nemzeti jelképe, a japán identitás része. A tavaszi időszakban az időjárás-jelentéseknél az aznapi hőmérséklet mellett bemondják azt is, hogy az ország különböző részein várhatóan mikor virágzik majd a japáncseresznye. A virágzásról szóló feljegyzéseket a japán császárok, szerzetesek, kormányzók és arisztokraták készítették az évszázadok, évezredek során, napjainkban pedig a tudósok rögzítik őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!