Kevesebbet böfögnek és finganak a hínárfaló tehenek

2021. március 18. – 12:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A haszonállatok tartásából jelentős mennyiségű károsanyag-kibocsátás származik, mivel jelentős mennyiségű metán, illetve dinitrogén-oxid kibocsátását hozza magával, ezek a gázok pedig sokkal jobban fokozzák az üvegházhatást, mint a szén-dioxid. Az MTI híre szerint az Egyesült Államok emissziójának 10 százalékáért a mezőgazdaság a felelős, döntően a szarvasmarhák böfögése és – kisebb részben – bélgáza (közismertebb nevén fingja) révén felszabaduló metán miatt. A klímavédelmi aktivisták egy része éppen ezért kampányol a húsfogyasztás visszaszorításáért, ám a UC Davis kutatói szerint a jelenlegi hústermelést klímabarátabbá lehet tenni pusztán azzal, hogy hínárral keverik a szarvasmarhák takarmányát.

A Plos One című folyóiratban publikált kutatás eredményei szerint nyolcvankét százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű hínárral dúsított takarmányt kaptak öt hónapon át. Az eredmények egy korábbi kutatásra épülnek, ami azt mutatta, hogy a hínár képes csökkenteni a tehenek metánkibocsátását rövid távon.

„Most szilárd bizonyítékunk van arra, hogy a hínárral etetés hatékony módszer az üvegházhatású gázok csökkentésére, és hogy ez a jótékony hatás hosszú távon megmarad”

– mondta Ermias Kebreab, a Kaliforniai Egyetem davisi campusának (UC Davis) kutatója és az intézmény szárnyai alatt működő World Food Center igazgatója.

A tehenek a gyomrukban lévő mikrobák révén termelnek metánt a rostban gazdag táplálékuk emésztésekor, egy fermentációhoz hasonló folyamat közben. A metán ugyan a szén-dioxidnál rövidebb ideig marad meg a légkörben, ám több mint 30-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyivel erősebb üvegházhatással bír, mint a szén-dioxid.

Az Asparagopsis taxiformis nevű hínárfaj képes részben semlegesíteni a tehenek gázkibocsátást.

Kebreab és kollégái két évvel ezelőtt megállapították, hogy a hínárral etetés nincs hatással a tehenek tejének ízére. A mostani, húsmarhákon végzett vizsgálat szerint a hínár nem befolyásolja az állatok húsának ízét sem. A szakemberek szerint a következő kihívás az lesz, hogy biztosítani kell a gazdák számára a megfelelő mennyiségű Asparagopsis taxiformist.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!