Tengernyi víz lehet a Mars kérge alatt

2021. március 16. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Korábbi tanulmányok azt állították, hogy a Marson lévő víz az űrbe távozik, ezt cáfolják meg most azzal, hogy a hatalmas mennyiségű víz valójában a felszín alatt marad, írja a space.com.

Állítólag a Mars korábban elég nedves volt ahhoz, hogy a teljes felületét befedje a 100-1500 méter mély víz, ami nagyjából az Atlanti-óceán vízmennyiségének a fele, áll a NASA közleményében. Ebből az következtethető, hogy mivel a Földön nagyjából mindenhol van élet, ahol van víz is, a Mars is alkalmas volt arra, hogy élet legyen rajta.

A Mars jelenleg hideg és száraz, korábban a tudósok azt gondolták, miután a bolygó elvesztette a mágneses terét, a napsugárzás és a napszél elvette az ott lévő levegő és víz nagy részét. A vízmennyiségről pedig, ami még mindig megtalálható a Mars légkörében és a rajta lévő jégrétegben, azt gondolták mostanáig, csak 20-40 méter mélységű lehet.

A tudósok szerint a Mars egykori vízmennyiségének nagy része rejtve maradhatott a bolygó kérgében, elzáródva a felszín alatti sziklák kristályszerkezeteiben. A NASA MAVEN missziója és az European Space Agency's Mars Express űrhajója a kutatásuk során arra jutottak, hogy azzal a sebességgel, amivel a Mars légköre vizet vesztett, csak nagyjából 3-25 méter mélységet veszíthetett 4,5 milliárd év alatt.

A Mars körül keringő űrhajók, és a Marsról származó meteoritok adatainak felhasználásával a kutatók modellezték a bolygót, így tudták megbecsülni, hogy mennyi víz volt rajta a kezdetekben és mennyit vesztett az idő múlásával. A veszteségbe beleszámolták azt a vízmennyiséget is, ami az űrbe távozhatott, és azt is, ami kémiai folyamatok útján az ott megtalálható ásványokba épült.

Összességében a kutatók azt állapították meg, hogy a Mars a noéi geológiai korszakában körülbelül 4,1-3,7 milliárd évvel ezelőtt veszíthette el vizének 40-95%-át. Modelljük alapján a bolygó vízmennyisége nagyjából 3 milliárd évvel ezelőtt elérhette el jelenlegi szintjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!